Política

Polònia

Tusk fulmina la cúpula dels mitjans de comunicació públics

El nou govern centrista justifica que vol acabar amb el “control polític” exercit per l’anterior executiu ultraconservador

El president polonès, vinculat al partit Llei i Justícia, denuncia que la decisió és inconstitucional

El nou govern polonès ha cessat de manera fulminant les cúpules dels mitjans de comunicació públics, que considera que han estat polititzats per l’anterior executiu de l’ultraconservador Partit Llei i Justícia (PiS).

Tal com va anunciar en campanya l’ara primer ministre, Donald Tusk, el govern va aprovar dimarts un projecte de llei per transformar els mitjans públics i renovar els seus òrgans rectors amb l’objectiu de restablir la seva imparcialitat. L’objectiu és “sanejar ràpidament” els mitjans estatals, tant l’agència de notícies PAP com la ràdio (RP), i liquidar a televisió pública TVP, a la que no s’han assignat fons en els pressupostos de l’any vinent.

L’Oficina de l’Auditoria polonesa va obrir ahir diligències contra els directius de TVP per mala gestió, actuacions en detriment dels seus actius i l’exposició injustificada de l’ens a pèrdues financeres, així com abús de poder.

La cadena estatal deixarà d’emetre aquest dijous programes informatius per primera vegada a la seva història. Ahir ja es va tallar l’emissió del primer canal de la televisió estatal polonesa i del de notícies, si bé més tard van recuperar la radiodifusió.

Com a protesta per aquestes mesures, que consideren un “assalt a la llibertat i el primer pas cap a una dictadura”, un grup de diputats del PiS ocupa des de dimarts a la nit la seu de la TVP a Varsòvia.

El president polonès, Andrzej Duda, vinculat al PiS, ha acusat el nou govern centrista d’haver “violat de manera flagrant la constitució” i provocat l’“anarquia” amb la decisió de reformar els mitjans públics. Duda ha afirmat en declaracions aquest dijous que els canvis als mitjans públics són inconstitucionals i ha denunciat que el ministre de Cultura, Bartlomiej Sienkiewicz, “no ha complert la llei” al cessar els consells d’administració de la TVP, a PAP i l’RP. A parer de Duda, aquestes mesures “contradiuen completament” els principis de “decència” a la vida pública que va prometre Tusk.

Durant els mandats encapçalats pel PiS els mitjans han estat acusats de fer propaganda a favor del govern i de ser obertament hostils amb l’oposició. L’Oficina per la Democràcia de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa va certificar que la TVP va “beneficiar el partit del govern” en “presentar les seves polítiques com a positives” i exhibir “una hostilitat oberta cap a l’oposició. Segons Reporters Sense Fronteres, el panorama informatiu a Polònia s’ha deteriorat des de l’arribada al poder del PiS el 2015, quan el país va caure del lloc 18 al 57 en la classificació de la llibertat de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona