Política

nacions Unides

El Consell de Seguretat de l’ONU aprova una resolució descafeïnada sobre Gaza

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar ahir una resolució per impulsar l’enviament d’ajuda humanitària a gran escala a la Franja de Gaza, en un moment en el qual la població de l’enclavament palestí s’enfronta a l’amenaça de la fam. Es tracta d’un text descafeïnat, que rebaixa les pretensions inicials de cessament de les hostilitats per l’amenaça de vet dels EUA, que ha obligat a reescriure el text diverses vegades. L’aprovació de la resolució, explica l’ACN, representa la culminació d’una setmana de negociacions intenses en què la votació de la proposta s’ha ajornat fins a quatre vegades. La resolució va ser aprovada amb tretze vots a favor i dues abstencions, les dels EUA i Rússia.

Precisament, les pressions nord-americanes –aliat incondicional d’Israel– van fer ajornar la votació del text tota la setmana, de tal manera que la redacció del document aprovat és una versió rebaixada del presentat inicialment pels Emirats Àrabs Units.

La proposta finalment aprovada no parla de suspendre les hostilitats per permetre l’accés segur de l’ajuda ni de cessament sostenible dels enfrontaments. Aquest vocabulari, explica l’ACN, va ser substituït per expressions que demanen mesures urgents per permetre l’accés humanitari segur immediat o crear les condicions, sense més especificacions, per al cessament de les hostilitats. El text també demana al secretari general de l’ONU que nomeni un alt oficial perquè monitori i coordini l’entrega de l’ajuda humanitària a l’enclavament palestí objecte de l’operació militar israeliana en represàlia per l’atac perpetrat per milicians de Hamàs a territori israelià el passat 7 d’octubre.

Rússia va ser un dels països més crítics amb la redacció final del text, fet pel qual també es va abstenir. Així, Moscou ha votat en el mateix sentit que Washington, si bé per motius diferents.

Mentre s’esvaeixen les esperances d’un avenç imminent en les converses perquè Israel i Hamàs pactin una nova treva, la campanya militar israeliana s’intensifica per tot l’enclavament palestí. L’exèrcit israelià va ampliar ahir les operacions de la seva ofensiva a Gaza i va ordenar als residents d’Al-Bureij, al centre de Gaza, que marxin immediatament cap al sud de l’enclavament, la qual cosa indica un nou enfocament de l’assalt terrestre que ha devastat el nord de la Franja. El govern israelià del primer ministre Benjamin Netanyahu va prometre posar fi a Hamàs, després de l’atac perpetrat per milicians del grup islamista a territori israelià el 7 d’octubre passat. El creixent nombre de morts de la campanya militar israelià –més de 20.000– genera cada vegada més crítiques internacionals, fins i tot per part dels EUA.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2368745-el-consell-de-seguretat-de-l-onu-aprova-una-resolucio-d-ajuda-a-gaza.html

2368745



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona