Política

Balcans

Sèrbia deixarà entrar els cotxes amb matrícula de Kosova

Belgrad subratlla que és una mesura “pràctica” i no suposa el reconeixement de la independència de la seva antiga província

La UE celebra la decisió i espera que Pristina respongui de “manera similar”

El govern de Sèrbia ha anunciat aquest dimarts que deixarà entrar al país els automòbils amb matrícules emeses per les autoritats kosovars. La decisió obre la porta a resoldre l’anomenada crisi de les matrícules, que en els últims mesos ha elevat la tensió al nord de Kosova, on viu la majoria de la minoria serbokosovar.

El cap de l’oficina sèrbia per a Kosova i Metòkhia, Petar Petkovic, haexplicat que la mesura de permetre la circulació a les seves carreteres dels “vehicles matriculats per les institucions temporals d’autogovern a Pristina” es fa “exclusivament per raons pràctiques”, per tal de facilitar la “llibertat de moviment” de les persones.

En aquest sentit, Petkovic ha subratllat que la decisió no es pot interpretar com un reconeixement de la independència declarada unilateralment de l’anomenat Kosova” ni “prejutja la determinació de l’estatus final” de l’antiga província iugoslava, que no és reconeguda per Sèrbia. “No hem traspassat les línies vermelles per preservar la integritat i la sobirania nacionals”, ha insistit.

La Unió Europea (UE) ha celebrat la decisió sèrbia de reconèixer formalment les matrícules expedides per Pristina i ha instat les autoritats kosovars a correspondre-hi d’una manera “similar”.

Peter Stano, portaveu de l’alt representat de la UE per als Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha considerat que aquest “pas positiu” aplana el camí per “per a l’abolició total del règim dels adhesius”. “La UE espera que Kosova respongui de la mateixa manera”, ha manifestat.

La crisi les matrícules entre Kosova i Sèrbia s’arrossega des del setembre del 2021, quan les autoritats de Pristina van prohibir les matrícules sèrbies amb denominacions de ciutats kosovars i van donar un ultimàtum als serbokosovars perquè les substituïssin les matrícules sèrbies per les emeses pel nou Estat.

La minoria sèrbia, majoritària a quatre municipis del nord de Kosova, va reaccionar a la mesura bloquejant els passos fronterers de Jarinje i Bernjak. Aquesta primera crisi es va tancar amb un compromís pel qual els vehicles podien creuar la frontera enganxant uns adhesius damunt la matrícula com a solució temporal.

La tensió s’ha reproduït cada vegada que Pristina ha intentat aplicar l’ultimàtum a les matrícules serbokosovars, ajornat diverses vegades. En una d’aquestes protestes, al novembre de 2022, els serbis de Kosova van sortir de totes les institucions, inclosos els quatre municipis del nord, i va ser el tret de sortida d’una sèrie de greus incidents. El pitjor es va produir el passat 24 de setembre, quan un atac terrorista de paramilitars serbis va deixar un policia kosovar i tres assaltants morts.

La crisi es va tancar en fals fa tretze mesos amb un acord mediat per la UE pel qual Belgrad deixava d’emetre matrícules amb denominacions de ciutats kosovars i, a canvi, Pristina renunciava a multar els vehicles serbokosovars que no tinguin la seva matrícula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona