Política

Estats Units

El Capitoli, en campanya

Biden mirarà d’aprofitar el tercer aniversari de l’assalt a la seu del legislatiu nord-americà per recordar el perill que suposa Trump per a la democràcia

El procés judicial marca la cursa de l’expresident a la Casa Blanca

L’aniversari de l’assalt al Capitoli dut a terme per seguidors de l’expresident Donald Trump el 6 de gener del 2021 es produeix, aquest any, en un clima totalment electoral. De fet, el president nord-americà, Joe Biden, té marcat el tercer aniversari de l’atac amb retolador vermell per mirar d’aprofitar-lo per recordar als ciutadans qui va ser l’instigador d’aquell cop que va fer avergonyir la primera potència mundial: Donald Trump.

Biden tenia previst fer ahir un discurs, des de Filadèlfia, per commemorar l’episodi de fa tres anys i advertir els nord-americans del risc que el protagonista torni a la Casa Blanca en les eleccions del novembre vinent. Trump és el clar favorit a la nominació republicana, però les seves possibilitats de convertir-se en el candidat dels conservadors a la presidència estan del tot condicionades als fronts judicials que té oberts, especialment el de l’assalt al Capitoli.

L’expresident està acusat d’haver obstruït un procediment oficial i de tres càrrecs més derivats de la seva resistència a facilitar la transferència pacífica del poder a Biden després d’haver perdut les eleccions presidencials del 2020. Trump es va declarar no culpable dels càrrecs i ha basat bona part de la seva defensa en la immunitat presidencial, una prerrogativa que ha de resoldre un tribunal federal d’apel·lació. En principi, el judici al líder republicà hauria de començar al març, vuit mesos abans de les eleccions, però caldrà veure què passa amb el recurs que hi ha interposat.

En el terreny polític, les últimes enquestes d’opinió mostren que els votants republicans són menys propensos a acusar Trump de l’assalt al Capitoli del 2021 que no ho eren fa tres anys. Els seus rivals en la cursa del partit per la nominació a la Casa Blanca ho saben i, per aquesta raó, passen de puntetes sobre aquells fets i eviten culpar l’expresident d’aquell episodi ignominiós per a la democràcia nord-americana.

Més enllà de les conseqüències polítiques que pugui tenir per a Trump l’assalt al Capitoli, en què van morir cinc persones, hi va haver desenes de ferits i es van fer greus destrosses a la seu del legislatiu nord-americà amb l’objectiu d’aturar el procés de recompte electoral, aquells fets han comportat un dels processos judicials de més abast dels Estats Units. En total, hi ha hagut prop de 1.200 acusats, més de 700 dels quals s’han declarat culpables i han acceptat la seva condemna, la majoria amb penes baixes de presó, segons CBS News.

Alguns dels protagonistes d’aquella jornada han fet un gir en la seva vida. Aquest és el cas de l’exagent de la policia del Capitoli Harry Dunn, que va defensar la seu del legislatiu durant l’assalt i que ahir va anunciar la seva candidatura pel Partit Demòcrata a la Cambra de Representants per l’estat de Maryland. Dunn, que té quaranta anys, va ingressar a la Policia del Capitoli el 2008 i va renunciar al seu lloc el desembre passat. El policia va rebre l’any passat la Medalla Presidencial de Ciutadà per la seva actuació.

1.200
persones
han estat acusades per l’assalt al Capitoli del 2021.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Putin avisa que les seves forces estratègiques estan preparades pel combat

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona