Política

taiwan

L’independentista Lai Ching-te guanya les eleccions

El fins ara vicepresident de l’illa s’ha imposat als candidats partidaris d’un apropament a la Xina

L’independentista Partit Democràtic Progressista (PDP) ha guanyat per tercera vegada consecutiva les eleccions presidencials a Taiwan. És la primera vegada que un mateix partit encadena tres mandats. El candidat del PDP, el fins ara vicepresident Lai Ching-te, s’ha imposat clarament en les eleccions celebrades aquest dissabte a l’illa i en les quals s’enfrontava als aspirants opositors del Kuomintang (KMT) i del Partit Popular de Taiwan (PPT), partidaris d’un acostament a la Xina.

Després de vuit anys de mandat de la presidenta, Tsai Ing-wen, hi havia una certa expectativa sobre els resultats. Però, no hi ha hagut sorpreses. Els taiwanesos han optat per continuar amb el camí iniciat per Tsai Ing-wen i han donat al qui fins ara era el seu número dos un triomf sense precedents amb més de cinc milions de vots.

Amb el cent per cent de les paperetes escrutades, Lai Ching-te ha obtingut el 40,05%, dels vots, seguit dels candidats opositors del Koumintang, Hou Yu-ih (33,39%), i del PPT, Ko Wen-je (26,46%), els quals ja han comparegut públicament per reconèixer la seva derrota.

“Hem demostrat a la comunitat internacional que, entre democràcia i autoritarisme, ens quedem a la banda de la democràcia”, ha dit el president electe en una roda de premsa al costat de la vicepresidenta electa, Hsiao Bi-khim, recollida per l’agència Efe.

Durant la seva intervenció, Lai Ching-te ha destacat la seva intenció de “mantenir la pau i l’estabilitat a l’estret de Taiwan” i s’ha compromès a actuar d’acord amb “l’ordre democràtic i constitucional” de l’illa per mantenir l’statu quo actual amb la Xina, sobre els principis de “dignitat” i “paritat”. “Estem determinats a salvaguardar Taiwan de les contínues amenaces i intimidacions de la Xina”, ha declarat Lai. El president electe de Taiwan, que assumirà el càrrec el pròxim 20 de maig, ha afegit que el seu govern buscarà reprendre el “diàleg” i la “cooperació” amb la Xina, en considerar que resultarà beneficiós per totes dues parts.

Probablement, però l’elecció de Lai Ching-te, provocarà un augment de la tensió amb la Xina, que durant la campanya havia amenaçat obertament els taiwanesos perquè no votessin el candidat del PDP.

Hereu de la presidenta Tsai Ing-wen, que abandona el càrrec davant la impossibilitat administrativa d’optar a la reelecció després de vuit anys en el poder, Lai Ching-te, conegut popularment com a William Lai, aposta per continuar el camí dissenyat fins ara: un camí allunyat de Pequín i un apropament cada cop més gran als Estats Units i els seus aliats com Corea del Sud i el Japó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries