Política

guatemala

Bernardo Arévalo pren possessió com a nou president

Les maniobres per evitar la seva arribada al poder han retardat el nomenament del nou govern progressista

Bernardo Arévalo de León ja és president de Guatemala. El guanyador de les eleccions de l’agost passat de la mà del partit socialdemòcrata Moviment Llavor, ha estat investit aquest dilluns president en una solemne sessió a la capital de Guatemala amb deu hores de retard sobre el previst per les traves judicials i polítiques per evitar l’arribada al poder del primer govern progressista en dècades al país.

El mandatari ha promès un nou ordre democràtic basat en la justícia social i el desenvolupament econòmic del país. “Mai més autoritarisme”, ha declarat Arévalo de León només ser proclamat president de Guatemala, després d’un tempestuós procés de transició en el qual la fiscalia i parlamentaris de l’anterior legislatura han intentat impedir la seva investidura, informa l’agència Efe.

Arévalo de León, de 65 anys que simbolitza la lluita contra la corrupció, ha estat investit al final d’una jornada en la qual va perillar el traspàs de poder del mandatari sortint, Alejandro Giammatei, al president electe. El mateix Giammattei, explica Efe, no s’ha presentat personalment en el Congrés pel traspàs de poders i ho ha fet mitjançant la seva secretària.

La sessió d’investidura ha començat a la mitjanit pels obstacles plantejats pels diputats de la legislatura sortint, tot i que finalment el nou Congrés ha quedat constituït i s’ha desbloquejat la presa de possessió d’Arévalo de León com a president.

Durant la jornada, la incertesa s’havia anat apoderant de la situació en el Congrés, mentre centenars de seguidors del president electe es concentraven als voltants de la seu de la cambra baixa per protestar per les maniobres dilatòries dels parlamentaris. Les delegacions que es trobaven a Guatemala per assistir a la investidura de Bernardo Arévalo han signat una declaració conjunta demanant al Congrés guatemalenc que complís amb el seu mandant constitucional per “entregar el poder” al mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries