Política

estats units

Trump arrasa en les primàries d’Iowa

L’aclaparadora victòria de l’expresident confirma el seu domini republicà

DeSantis s’imposa a Haley en el segon lloc per un estret marge de vots

L’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) ha arrasat aquest dilluns en les primàries republicanes d’Iowa, on ha demostrat la seva força, mentre que cap dels seus dos principals adversaris ha aconseguit destacar i convertir-se en una alternativa viable.

Amb el cent per cent dels vots escrutats, Trump s’ha alçat amb la victòria amb el 51,1% de les paperetes, una diferència de gairebé trenta punts respecte del segon classificat, el governador de Florida, Ron DeSantis (21,2%), seguit per l’exambaixadora dels Estats Units davant l’ONU Nikki Haley (19,1%). La quarta posició ha estat per l’empresari tecnològic Vivek Ramaswamy (7,7%), qui al final de la nit ha anunciat que es retirava de les primàries i donava el seu suport a Trump.

“Aquesta nit no és el final d’una campanya, sinó l’inici d’un nou camí al costat de Donald Trump”, ha dit Ramaswamy.

Un triomf incontestable

La victòria de Trump en les primàries més fredes de la història d’Iowa ha estat incontestable i ha guanyat en 98 dels 99 comtats. Només mitja hores després que les assemblees electorals anomenades caucus en les quals es vota haguessin començat, cadenes informatives com la CNN, NBC i Fox han certificat el seu triomf. La rapidesa de les projeccions ha sorprès a molts, inclosos alguns dels participants en les primàries que van poder veure a través dels seus mòbils com Trump era declarat guanyador, fins i tot abans d’emetre el vot.

Després de conèixer la seva àmplia victòria, Trump ha sortit a celebrar-ho amb els seus seguidors en un acte en el Centre d’Esdeveniments d’Iowa de Des Moines, la capital de l’estat.

L’expresident ha pronunciat un discurs que ha començat amb paraules d’unitat. “El nostre país ha d’unir-se. Volem unir-nos. Sigui republicà o demòcrata, liberal o conservador, seria tan bo si poguessin unir-se i solucionar el món, resoldre els problemes i posar fi a tota aquesta mort i destrucció que estem presenciant”, ha dit. Tot seguit, l’expresident nord-americà ha substituït el missatge conciliador per la seva retòrica contra els immigrants.

El fet que Trump fos declarat vencedor quan les votacions encara no havien acabat ha provocat la indignació de DeSantis i Haley, que han quedat en segona i tercera posició. La baralla per la segona plaça ha deixat com a guanyador el governador de Florida, que supera així les expectatives creades amb les últimes enquestes. El resultat no és gens bo ni per ell ni per Haley, ja que confirma que Trump és el candidat favorit dels republicans per disputar al demòcrata Joe Biden la Casa Blanca en les presidencials del pròxim 5 de novembre.

Cita a Nou Hampshire

DeSantis i Haley tindran una nova oportunitat frenar Trump el pròxim 23 de gener a Nou Hampshire.

Amb un cúmul de causes judicials pendents, tant pels seus negocis privats com pel seu rol en l’assalt al Capitoli del 2021, Trump aspira a recuperar la Casa Blanca i plantejar les presidencials del novembre com una revenja contra Biden.

Votacions demòcrates

Per la seva banda, segons informa l’ACN, el Partit Demòcrata ha canviat el seu calendari de primàries i Iowa ja no serà el primer estat a celebrar-les. Carolina del Sud i Nevada donaran el tret de sortida a les votacions a principis de febrer. Només hi ha dos candidats que disputen el lideratge a Biden i s’espera que l’actual president sigui reelegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona