Política

orient mitjà

El Pakistan ataca bases insurgents en territori de l’Iran

L’acció d’Islamabad és una represàlia pel bombardeig de Teheran a grups sunnites en sòl pakistanès

L’exèrcit del Pakistan ha atacat aquest dijous diverses posicions de grups insurgents a l’Iran, dos dies després que Teheran bombardegés dues bases d’un grup militant situades en territori pakistanès, fet que han desencadenat una crisi diplomàtica entre els dos països. Segons l’agència oficial iraniana IRNA, en els atacs pakistanesos han mort nou persones: tres dones i quatre nens, i dos homes estrangers.

D’acord amb la versió pakistanesa, l’operació s’ha dut a terme a les 6.30 del matí (hora local) i s’han atacat almenys set amagatalls dels grups armats Exèrcit d’Alliberament Baluchi i Front d’Alliberament Baluchi. El Ministeri d’Exteriors pakistanès ha informat, en un comunicat, que diversos terroristes han mort durant els bombardejos a la província iraniana de Siestan-o-Baluchistan, veïna amb el Pakistan, i que l’acció s’ha dut a terme “a causa de la manca d’acció” de l’Iran per combatre l’activitat dels insurgents.

“El Pakistan respecta plenament la sobirania i la integritat territorial de la República Islàmica de l’Iran. L’únic objectiu de l’acte d’avui ha estat la cerca de la pròpia seguretat i l’interès nacional del Pakistan, que és primordial i no pot veure’s compromès”, assenyala el Ministeri d’Exteriors pakistanès, que adverteix que continuarà adoptant “totes les mesures necessàries per preservar la seguretat” del Pakistan” i que no permetrà que la seva sobirania o integritat territorial siguin qüestionades sota cap circumstància.

Aquests atacs es produeixen després que l’Iran ataqués dimarts amb míssils i drons dues bases del grup sunnita Yeish al Adl en territori del Pakistan, en els quals van morir dos nens, segons Islamabad, que va advertir de “greus conseqüències”.

En represàlia, el govern pakistanès va cridar a consultes al seu ambaixador a Teheran i va anunciar la suspensió de totes les visites d’alt nivell amb l’Iran, alhora que va sol·licitar a Teheran la retirada del seu ambaixador a Islamabad. El govern de l’Iran ha convocat aquest dijous l’encarregat de negocis pakistanès per demanar explicacions sobre l’atac.

Davant aquest nou capítol d’escalada de tensió a la regió, la Xina ha demant calma entre l’Iran i el Pakistan i s’ha ofert a “exercir un paper constructiu” per evitar mals majors entre dos països amb els quals manté bones relacions. També ha fet una crida a la calma Rússia, aliat de l’Iran.

L’intercanvi d’atacs es produeix en un moment de màxima tensió al Pròxim Orient per la guerra a Gaza i enmig dels atacs de milícies proiranianes de l’Iraq contra posicions dels Estats Units al país i a Síria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona