Política

política

Relatora de l’ONU veu irònic que el CGPJ no es renovi per raó política

La relatora de l’ONU sobre la independència de jutges i advocats, Margaret Satterthwaite, considera irònic que el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol estigui causat per la manca d’acord entre forces parlamentàries quan l’organisme ha de ser lliure i independent. En un comunicat recollit per EFE, la relatora mostra preocupació pels cinc anys de retard en la renovació, un fet que “obstaculitza el funcionament del poder judicial espanyol en conjunt”. És aquest desacord parlamentari, recorda, el que “ha causat la incapacitat d’un organisme independent de desenvolupar el seu paper no partidista per garantir l’Estat de dret a Espanya”. Satterthwaite s’ha posat en contacte amb el govern espanyol pel fet que “la manca de nomenaments de membres del CGPJ s’hagi traduït en un retard substancial en el nomenament de jutges a tot el país”.

La relatora considera l’estancament actual una “crisi sense precedents en el poder judicial” i insta al Congrés espanyol a resoldre “amb la major serietat” aquesta situació mentre ha donat la benvinguda a la suposada represa de les converses. Satterthwaite subratlla que el funcionament lliure i independent del CGPJ és clau per garantir la separació de poders per la seva funció de nomenament, ascens i trasllats judicials així com en la disciplina dels jutges i la inspecció de jutjats i tribunals.

El mandat dels vint membres del CGPJ va caducar el 2018 i no s’han nomenat nous membres pel bloqueig polític tenint en compte que està integrat per majoria conservadora i afí al PP, tot i que la Constitució estableix la renovació cada cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona