Política

Orient Mitjà

L’Iran i el Pakistan refreden la tensió amb missatges ‘fraternals’

Teheran i Islamabad semblen interessats a allunyar una possible escalada dels enfrontaments

L’Iran i el Pakistan han refredat aquest divendres la tensió amb crides a les seves ’fraternals’ i ’amistoses’ relacions després de diversos dies de crisi diplomàtica desencadenada per l’intercanvi de bombardejos entre tots dos països, que han causat dotze morts.

Tant Teheran com Islamabad semblen interessats a allunyar una possible escalada de la tensió enmig de la difícil situació a l’Orient Mitjà per la guerra a Gaza i els repetits atacs per part de milícies proiranianes de l’Iraq contra posicions dels Estats Units al país i a Síria.

“El Pakistan sempre ha estat amb l’Iran en les bones i en les dolentes. La cooperació entre els dos fraternals països és crític per a la pau i l’estabilitat”, ha afirmat l’ambaixada del Pakistan a Teheran en la xarxa X –abans Twitter–.

Aquest missatge arribava després d’una publicació en aquesta xarxa social de la portaveu d’Exteriors pakistanesa, Mumtaz Baloch, que va lloar “alguns intercanvis positius” entre els dos països després d’unes tibants 24 hores.

Per la seva banda, la nit anterior el ministeri d’Exteriors iranià va emetre un comunicat en el qual primer va condemnar l’atac “desequilibrat i inacceptable” que va perpetrar el Pakistan en el seu territori i que va causar 10 morts per a continuació usar un to conciliador amb el seu veí.

“La República Islàmica de l’Iran s’adhereix a una política de bon veïnatge i germanor entre les dues nacions i els dos governs de les Repúbliques Islàmiques de l’Iran i el Pakistan”, han indicat des del ministeri d’Exteriors iranià.

Teheran ha assegurat que va realitzar el dimarts un atac contra “barracons i una caserna general” del grup armat Yeish al-Adl al Pakistan, en una zona situada a quilòmetres de zones residencials, davant una “imminent amenaça terrorista” contra el poble iranià.

Malgrat la baixada de la tensió, el Pakistan va convocar avui una reunió del Comitè de Seguretat Nacional a la qual assistirà el primer ministre, Anwaarul Haq Kakar, i el cap de l’Exèrcit, Asim Munir, per a revisar la situació de seguretat després dels bombardejos creuats amb l’Iran.

Els atacs en sòl pakistanès se sumen a altres bombardejos que l’Iran va dur a terme el dimarts contra objectius del grup gihadista Estat Islàmic a Síria i suposades bases israelianes a l’Iraq, com a represàlia dels atemptats de Kerman i Rask que van causar la mort de més de cent persones al país persa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona