Política

guerra a europa

Rússia avança en Avdiivka mentre acusa a Ucraïna de bombardejar Donetsk

Creixen els casos de sabotatge a territori rus

Les tropes russes redoblen els atacs contra Avdiivka, baluard ucraïnès als afores de Donetsk, ciutat controlada per Rússia, on aquest diumenge 27 persones van morir en un bombardeig, l’autoria del qual nega Ucraïna.

“Imatges geolocalitzades publicades el 21 de gener mostren que les forces russes van avançar en la zona del restaurant ‘Tsarska Okhota’ al llarg del carrer Suborna (al sud d’Avdiivka) i (...) al sud-oest de la ciutat”, ha indicat l’estatunidenc Institut d’Estudis per a la Guerra (ISW), en el seu últim informe.

Ucraïna resisteix a pressió russa en Avdivka

L’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès ha afirmat en el seu comunicat de guerra diari que “en el sector d’Avdiivka els defensors ucraïnesos continuen contenint a l’enemic, que no desisteix dels seus intents d’envoltar” la ciutat.

“Els nostres soldats mantenen estoicament la defensa i causen als agressors baixes significatives”, ha afegit el comunicat.

Segons va afirmar a la televisió ucraïnesa l’oficial Serguí Tsejotski, que les forces russes han perdut durant quatre mesos de combats en Avdiivka “la mateixa quantitat de gent que la Unió Soviètica a l’Afganistan en 10 anys”.

“Després d’això, segons recordaran, l’URSS es va dissoldre. I el mateix passarà amb Rússia”, va augurar.

El Kremlin condemna bombardeig de Donetsk

Per a Rússia la presa d’aquest bastió ucraïnès, pràcticament reduït a ruïnes en l’actualitat, és important per a garantir la seguretat de Donetsk, la capital regional, sota control de les forces russes, i que va sofrir la vespra un atac contra un mercat que va costar la vida a 27 persones i va ferir a altres 26.

“Aquest bombardeig és un acte terrorista monstruós”, va dir avui el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, qui va acusar a Kíiv d’haver-lo perpetrat amb “armes de destrucció indiscriminada” contra la població civil.

Segons Peskov, el “règim de Kíiv continua ensenyant el seu rostre feroç i assestant cops contra infraestructures civils i la població”. “Ho condemnem rotundament i, naturalment, continuarem l’operació militar especial per a protegir la gent d’aquesta amenaça”, ha afirmat Peskov en la seva roda de premsa diària.

Mentre les autoritats locals han decretat avui un dia de duel pels morts, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, participarà en el Consell de Seguretat de l’ONU en una sessió dedicada a Ucraïna, un dels temes centrals de la qual serà el bombardeig de Donetsk, segons va avançar prèviament la delegació russa.

El mercat afectat per l’atac es troba en el microdistricte de Tekstilshchik, en el sud-oest de Donetsk, a una desena de quilòmetres de la línia del front i a l’abast de l’artilleria ucraïnesa. Per la seva banda, l’Exèrcit ucraïnès va llançar un desmentiment i va assenyalar que les forces ucraïneses en aquesta zona del front no van utilitzar en “operacions de combat” el tipus d’armes utilitzades en l’atac al mercat.

Rússia registra més de 400 sabotatges interns des de l’inici de la guerra a Ucraïna

El ministeri de l’Interior de Rússia ha registrat 220 casos d’atacs i incendis en institucions estatals i més de 180 casos de sabotatge en ferrocarrils des de l’inici de l’“operació militar” a Ucraïna, segons un portaveu d’aquesta cartera.

“Des de l’inici de l’operació militar especial, s’han registrat 220 casos relacionats amb atacs i incendis en comissaries militars i instal·lacions governamentals en 58 regions del país”, va assenyalar Stanislav Kolésnik, citat per l’agència Interfax.

Segons un representant d’aquest ministeri, durant el mateix període també es van registrar 184 casos de sabotatge en vies fèrries, comeses per “141 persones, entre elles 59 adolescents”.

Kolésnik ha assegurat que els serveis especials ucraïnesos estan tractant d’involucrar a menors russos en crims a canvi d’una recompensa monetària.

La setmana passada Rússia va informar de l’obertura de 273 casos penals per difusió de “notícies falses” sobre l’actuació de l’Exèrcit rus a Ucraïna i altres 81 causes per la “desacreditació” de les Forces Armades del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador