Política

memòria històrica

Les Franqueses recorda les víctimes dels bombardejos feixistes del 39

Representants polítics de la ciutat, i d’altres poblacions veïnes, així com representants de l’Amical de Mauthausen o del Memorial Democràtic participen en l’acte central de record a les víctimes

El 24 de gener de 1939, 3 veïns de les Franqueses del Vallès eren víctimes dels bombardejos feixistes que l’aviació italiana va perpetrar sobre la ciutat. Aquest dimecres se les ha recordat amb una ofrena floral a Corró d’Avall, davant l’estació de tren, on van perdre la vida, i també en un acte institucional davant l’Ajuntament franquesí on hi ha un monòlit en record de les víctimes. Hi han assistit membres de diferents entitats com l’Amical de Mauthausen, el Memorial democràtic, així com representants polítics de les Franqueses i Granollers, entre d’altres poblacions. En l’acte s’ha recordat que a banda dels 3 franquesins, víctimes dels atacs directes d’aquell 24 de gener, entre el 1938 i el 1939, van ser molts més els qui van perdre la vida en els atacs feixistes sobre població civil. L’historiador, i assessor del projecte de recuperació de la Memòria Històrica de l’Ajuntament de les Franqueses, Joan Garriga, ha recordat que “entre el 1938 a Mollet i a Granollers i el 1939 de nou a Mollet, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Cardedeu, al Figaro-Montmany, Sant Celoni, i a d’altres indrets, en total a la comarca ens en anem a uns 300 morts que són provocades pels bombardejos”. Garriga ha clamat per un reconeixement dels fets per part d’Itàlia, i ha detallat ”he anat a Itàlia a buscar, a indagar, a demanar responsabilitats també al govern italià, i no ens en hem sortit mai. Els alemanys van demanar disculpes per l’atac comès a Gernica. I d’Itàlia, em sap greu perquè tinc companys italians i també n’hem parlat i estan dolguts, no n’hem aconseguit mai un”.

Que mai més torni a passar

Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen ha explicat que és el segon any que participen a l’acte de commemoració a les víctimes, després que l’Ajuntament de les Franqueses s’unís a la xarxa Mai Més, de Memòria i Prevenció del Feixisme, l’any passat. Calvo ha detallat que el treball de la xarxa Mai Més es basa en la feina amb els Ajuntaments i amb els estudiants als centres educatius, i harecordat la tasca que fan des del 1962 de difusió del coneixement i de prevenció. Calvo ha remarcat que el lema d’aquest any és “la fragilitat de la llibertat” i ha afegit que hi ha molta feina a fer, “quan veiem com els conflictes bèl·lics estan fent una massacre a la població civil. Hem de recordar el cas dePalestina, Ucraïna...però tot això va passar primer a les Franqueses. El bombardeig de la població civil va ser el primer assaig durant la guerra d’Espanya d’infligir aquests crims sobre la població civil”.

Jordi Font, director del Memorial Democràtic, ha remarcat la feina que es fa des dels Ajuntaments per recordar les víctimes del feixisme, “en especial des del Vallès Oriental on hi moltes ciutats, que han anat treballant una cultura i uns valors per la pau, que exigirien denominar-ho com un clúster de la pau, o un 22@ dels valors”. Font ha recordat també “la fragilitat de la memòria, un fet que convé treballar com a garantia de no repetició”, assegura.

L’alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado, ha reiterat “el compromís per la pau i el diàleg constant com a mitjà per resoldre les diferències, i el reconeixent de la diversitat com a una font de riquesa per a la ciutat”. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, que també ha participat en l’acte de commemoració a les Franqueses, ha afirmat que “cal fer xarxa entre els municipis veïns, perquè tots vam patir la guerra civil i el feixisme. I cal construïr la pau a través del diàleg i a Granollers tenim aquesta vinculació especial amb tota la xarxa internacional i europea d’alcaldes i alcaldesses per la Pau”. Barnusell ha recordat que Granollers farà els actes centrals diumenge 28 de gener, amb un itinerari guiat als principals punts dels bombardejos de Granollers i amb una obra de teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona