Política

galícia

El CIS situa el PP a un pas de perdre la majoria absoluta

Pronostica una caiguda del Partit Popular de fins a quatre punts

El BNG continua en ascens

El sondeig obre la porta a un canvi de govern després d’un cicle de quinze anys de poder de la dreta

Les eleccions gallegues del pròxim 18 de febrer es presenten com les més renyides de l’última dècada. El baròmetre preelectoral de Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) deixa un escenari totalment obert.

Segons el sondeig publicat aquest dijous, a una setmana de l’inici de la campanya electoral, el PP tornaria a ser la força més votada amb 43,2% dels vots –quatre punts menys que el 2020–i una forquilla d’entre 36 i 38 diputats.

Tenint en compte que la majoria absoluta està en 38 escons, la banda més baixa de la forquilla deixaria el candidat del PP i actual president de Galícia, Alfonso Rueda, fora de la Xunta, mentre que la més alta li permetria seguir en el poder

El BNG, que aspira a un resultat històric, continua creixent. Segons el sondeig, la formació independentista gallega de la mà d’Ana Pontón trencaria el seu sostre electoral amb un 29,3% de les paperetes i una forquilla de 20 a 23 diputats, entre un i quatre més de fa quatre anys.

El PSdeG també pujaria. Seria la tercera força més votada amb un 20,4% dels vots i entre 15 i 17 representants davant els 14 de 2020. Per la seva banda, Sumar que s’estrena en aquests comicis aconseguiria un 3,5% de vots i, de manera que tant podria quedar fora de la cambra com entrar amb dos escons. La situació és similar amb Democràcia Ourensana, que amb un 0,4% dels vots a tot Galícia, podria quedar fora de la cambra o entrar amb un diputat. A qui el sondeig si que no dona cap opció d’obtenir representació és a Podem i als ultradretans de Vox.

Les dades d’aquest sondeig preelectoral constaten una forta caiguda del PP que, en el pitjor dels seus escenaris perdria sis diputats respecte dels 42 assolits per Alberto Núñez Feijóo en les eleccions de 2020, i assenyala el BNG d’Ana Pontón com l’opció favorita a l’esquerra per un canvi de govern. Precisament, el sondeig obre la possibilitat de canvi de color a la Xunta després d’un cicle de quinze anys de poder de la dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona