Política

guerra a europa

Moscou i Kíiv demanen una investigació internacional sobre el sinistre de l’avió

El Kremlin diu que l’aparell transportava presoners de guerra i les autoritats ucraïneses ho posen en dubte

Rússia i Ucraïna estan d’acord en una cosa, en demanar una investigació internacional per aclarir la catàstrofe de l’avió militar rus que dimecres es va estavellar a la regió russa de Bélgorod, prop de la frontera amb Ucraïna. Segons els russos, l’aparell transportava 65 presoners de guerra ucraïnesos per un intercanvi amb militars russos en mans de l’exèrcit de Kíiv, mentre que segons les autoritats ucraïneses l’avió transportava míssils.

“Proves, aquesta és la paraula principal ara (...) El nostre estat insistirà en una investigació internacional”, ha afirmat aquest dijous el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha precisat que el servei de seguretat del seu país ja ha obert diligències per aclarir “totes les circumstàncies” del sinistre.

Les autoritats ucraïneses posen en dubte que l’aparell sinistrat, un Il-76, “Els russos juguen amb les vides dels presoners ucraïnesos, els sentiments de les seves famílies i les emocions de la nostra societat”, ha denunciat Zelenski, en declaracions recollies per l’agència Efe. El president ucraïnès no ha especificat, però qui va abatre l’avió o què va causar la seva caiguda.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha reaccionat a les declaracions del president ucraïnès assenyalant que “si ell es refereix a una investigació de les accions criminals del règim de Kíiv, aleshores aquesta és inequívocament necessària”.

El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, que es troba a Nova York, ha avançat que Rússia havia demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat, que ja està programada per aquest dijous al vespre. A banda de l’encreuament d’acusacions, els equips de rescat russos han anunciat aquest dijous que havien trobat les caixes negres de l’avió. “Segons les dades preliminars, l’estat de totes dues permetrà el seu desxifrat“, ha dit un portaveu d’Emergència a l’agència russa TASS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona