Política

orient mitjà

Guterres demana que es mantinguin els fons a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins

El secretari general de l’ONU diu que l’organisme “està adoptant mesures ràpides” contra els treballadors acusats de col·laborar amb Hamàs

Nou països donants han congelat ja l’ajuda a l’Unrwa

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha demanat aquest diumenge que es mantingui el finançament a l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (Unrwa, per les seves sigles en anglès) després de les acusacions del govern israelià sobre la implicació d’una dotzena de treballadors de l’organisme en l’atac de Hamàs del 7 d’octubre passat.

“L’ONU està adoptant mesures ràpides arran de les acusacions extremadament greus contra diversos membres de l’Unrwa. Aquests presumptes actes abominables han de tenir conseqüències. Però, és necessari satisfer les necessitats humanitàries de les poblacions desesperades a les quals serveix l’Unrwa”, ha dit el dirigent portuguès en un comunicat publicat aquest diumenge a primera hora del matí i recollit per l’agència Efe.

“Tot i que entenc les preocupacions –jo mateix vaig quedar horroritzat amb la denúncia– faig una crida als governs que han suspès les contribucions a, almenys, assegurar la continuïtat de les operacions de l’Unrwa”, afegeix la nota.

La declaració del secretari general de l’ONU arriben hores després que nou països donants –els EUA, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Finlàndia, Suïssa, el Canadà i Austràlia– haguessin anunciat que suspenien l’ajuda a l’agència de l’ONU per als Refugiats Palestins davant les greus acusacions de les autoritats israelianes contra treballadors de l’agència. Unes acusacions que Hamàs nega.

El govern israelià, que s’ha fixat com a objectiu la desaparició de l’agència, va agrair els països que han tancat l’aixeta a l’agència de l’ONU la seva decisió. L’Unrwa ha acomiadat ja les persones assenyalades per les acusacions d’Israel i ha obert una investigació per aclarir els fets.

Amb més de 30.000 treballadors, l’agència té un paper fonamental en l’assistència dels més de dos milions de gazians a través d’aliments i medicines en plena campanya militar d’Israel a l’enclavament palestí, que ja ha causat la mort de més de 26.200 persones, la majoria dones i nens. Una ofensiva desplegada en resposta a l’atac de milicians de Hamàs a territori israelià en què van morir 1.200 persones i unes 240 van ser capturades i traslladades dins de la Franja.

El comissionat general de l’Unrwa, Philippe Lazzarini, ha advertit que gairebé la totalitat de la població de la Franja depèn de l’assistència de l’agència per a la seva simple supervivència. “Seria immensament irresponsable sancionar una agència i a tota una comunitat a la qual serveix per acusacions d’actes criminals contra algunes persones, especialment en temps de guerra, desplaçament i crisi política a la regió”, ha indicat Lazzarini.

“Els palestins a Gaza no necessitaven aquest càstig col·lectiu addicional”, ha lamentat Lazzarini en missatge a la xarxa social X recollit per l’agència Efe. En l’escrit, Lazzarini recorda que el Tribunal Internacional de Justícia de l’ONU va demanar divendres augmentar el flux d’ajuda humanitària a l’enclavament palestí, fet pel qual és imprescindible l’estructura de l’Unrwa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jordi Pibernat
Alcalde d’Anglès (Junts)

“La variant tindrà un impacte qualitatiu directe per als veïns”

Anglès

Homosexualitat com a negoci

política

Polèmic pas per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica balear

barcelona
corea del nord

Putin avala un tractat d’associació estratègica amb Corea del Nord

barcelona
política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona