Política

orient mitjà

Israel no acceptarà el retorn d’ostatges a canvi de la fi de la guerra a Gaza

Fonts de l’Exèrcit jueu diuen que Hamàs intenta restablir la seva presència militar al nord de la Franja

Les negociacions per a un possible alliberament d’ostatges s’enfanguen després que Israel hagi assegurat aquest dilluns que no acceptarà com a moneda de canvi una fi de la guerra a Gaza, on han ressorgit els combats en la zona nord després de gairebé quatre mesos d’ofensiva. “Els informes sobre l’acord (de treva) són incorrectes i inclouen condicions que no són acceptables per a Israel”, ha alertat aquest dilluns el govern israelià en un comunicat, en què va reiterar la “victòria total” com el seu objectiu últim.

“El camí cap a un acord (encara) és llarg”, ha assegurat avui a Efe un oficial israelià, que ha insistit “s’està i es continuarà fent tot el possible per a l’alliberament dels ostatges”, els qui ja porten en mans de Hamàs un total de 115 dies de guerra.

Els caps dels serveis d’intel·ligència nacionals, el Mossad i el Shin Bet, que es van reunir ahir a París amb mediadors de Qatar, Egipte i els Estats Units, ja van advertir als seus interlocutors que Israel no anava a acceptar com una condició la fi del conflicte, segons ha informat avui en hebreu el periòdic conservador de major circulació, l’Israel Hayom.

En altres aspectes, Israel sí que estaria disposat a ser més flexible, segons el mateix diari, com en relació amb la durada de l’alto el foc, el número d’intercanvi de presos palestins per ostatges, o l’accés a ajuda humanitària a la Franja.

Hamàs, per contra, demana un alt definitiu “a l’agressió” israeliana, i un replegament de les seves tropes fora de l’enclavament palestí, abans de retornar als més de 100 captius que reté des del brutal atac del 7 d’octubre.

Israel i Hamàs van aconseguir un únic acord de treva per una setmana, entre el 24 i el 30 de novembre, que va frenar els combats i va permetre el bescanvi de 105 ostatges, inclosos estrangers, per l’excarceració de 240 presos palestins; alguna cosa que no s’ha repetit des de llavors.

Lluny d’un apaivagament dels combats, nombrosos enfrontaments s’han produït aquest dilluns al llarg de la Franja de Gaza, inclòs en els afores del barri d’Al Shati, en la zona nord de Gaza; àrea que es creia sota control gairebé total de l’Exèrcit israelià després de gairebé quatre mesos d’ofensiva.

Segons informacions de la Ràdio de l’Exèrcit, les tropes tenen previst reforçar les seves operacions en el nord de l’enclavament palestí en les pròximes setmanes, davant els indicis que Hamàs està intentant restablir la seva presència militar a la zona.

L’informe, que no revelava la identitat de les seves fonts, assegura que l’Exèrcit creu que uns 2.000 milicians de Hamàs continuen presents en la zona, on s’estima que queden també uns 100.000 civils, després que la població fos massivament desplaçada al sud pel conflicte.

“Israel està desafiant descaradament la resolució i les ordres provisionals de la Cort Internacional de Justícia (CIJ) mentre continua amb els seus actes i incitació genocides”, ha denunciat avui en un comunicat el ministeri d’Exteriors de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), que governa parts del territori ocupat de Cisjordània.

L’autoritat palestina ha denunciat també avui la presència de 12 ministres israelians en una conferència, amb el moviment d’ocupació colon i celebrada el diumenge a Jerusalem, a favor de la reconstrucció d’assentaments jueus en una Gaza de postguerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona