Política

XAVIER TRIAS I VIDAL DE LLOBATERA

ALCALDE DE BARCELONA (2011-2015) I LÍDER DE JUNTS

“És molt greu que el president Rajoy hi estigués involucrat”

Xavier Trias explica que alguns membres del PP li havien arribat a dir que el president espanyol li “tenia molt afecte malgrat tot”

Remarca que “els que van participar en l’Operació Catalunya haurien de pagar-ho” i que el fiscal general de l’Estat hauria d’actuar

Jorge Fernández Díaz és un catòlic equivocat, un exaltat que es creu quesalva Espanya

L’Operació Catalunya té els seus damnificats, amb noms i cognoms. Un d’ells és Xavier Trias, que era alcalde de Barcelona i aspirava a la reelecció. El van acusar de tenir un compte en un paradís fiscal. Va aconseguir demostrar ràpidament que es tractava d’una falsedat, però el mal ja estava fet.

A poc a poc es van coneixent més dades sobre l’Operació Catalunya. No sé si el sorprèn la fixació per la seva persona?
L’atac a la meva persona no és només un atac a en Trias: és un intent molt clar de destruir tot allò que sigui el nacionalisme independentista, però molt especialment lligat a CiU. Aquí cal sumar-hi l’Artur Mas o en Sandro Rosell, però també la família Pujol. Hi ha la voluntat d’acabar amb tot això perquè consideren que és una anomalia que una força tan potent i tan capaç d’aplegar gent del centre, del centredreta o l’esquerra, es torni cada vegada més reivindicativa. Això els molestava molt. Que rebi a l’ajuntament molts alcaldes amb les vares i a favor del dret a decidir, els excita. Que me n’anés a Los Angeles i parlés amb l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg i al final en sortís un editorial a Bloomberg View no a favor de la independència però sí dient que “els líders d’Espanya han de mostrar una mica d’inusitada habilitat política i fer possible una votació”, això també els indigna. Al final, arriben a la conclusió que han d’acabar amb mi. Això es veu afectat perquè reben informació de persones que necessiten diners dels fons reservats per seguir vivint. Aquestes persones no tenen escrúpols i inventen i acaben falsejant proves. Això és especialment greu, sobretot perquè es barreja la política, el periodisme i els jutges.
Quina és la sensació que li ha quedat de tot plegat?
Em genera indignació, però ja no sé contra qui. Estem parlant del 2014 i, ara que s’han donat a conèixer més informacions, tothom em fa abraçades i em comenta que ara sí que ha quedat tot clar. I jo els dic que el meu cas està clar des del 2014 i que des d’aleshores i fins ara ni els principals partits polítics espanyols, el PP i el PSOE, han mogut ni un dit, ni tampoc ho ha fet el fiscal general de l’Estat. Per tant, tot plegat em genera molta indignació. Per a mi, tot el que ha aparegut els darrers dies en alguns mitjans no és cap novetat. Sí que hi ha una novetat que ja em suposava, i és que el senyor Rajoy hi estava involucrat i ho sabia, la qual cosa és molt greu perquè era el president de l’Estat. Em dol especialment perquè algunes persones del PP m’havien arribat a dir que, malgrat tot, Rajoy em tenia molt afecte. És un exercici d’hipocresia brutal.
Té alguna esperança que els responsables responguin davant la justícia o creu que quedarà en no res?
Haurien de pagar-ho. M’he querellat i he fet de tot, però de moment res ha arribat a bon port. El que hauria d’actuar d’ofici, amb totes les dades que hi ha, és el fiscal general de l’Estat. No entenc que no ho hagi fet. La querella que vaig posar contra El Mundo va acabar que em van donar la raó però em van dir que la informació els l’havia facilitat el Ministeri de l’Interior. Em querello contra el ministeri i em diuen que ho arxiven perquè tot això és d’unes converses gravades per ells mateixos. Em sembla que és una vergonya. Hi ha una voluntat clara de no entrar a fons en tot això. Quan s’hi entra queda clar que és una operació que no comença el 2014. Fa molts anys que hi ha una policia i una gent que genera informacions d’una manera anòmala, i això l’Estat ho utilitza políticament per anar contra gent específica. I això és molt greu.
A banda dels que van organitzar-ho, n’hi va haver molts que van ficar-hi cullerada. Ha rebut alguna disculpa?
Mai. Ni dels que ho van publicar ni dels que ho van explotar, ni d’aquells que s’han passat anys parlant “d’aquells que tenen diners a Suïssa” i parlant de “la dreta corrupta”. M’ha passat amb la senyora Colau, que diu que mai ha dit que fos jo, sinó el meu partit. Ho han explotat i han creat aquesta situació. Ara, quan surten informacions noves als diaris, em trobo que em diuen: “Sort que finalment ho has pogut demostrar!” I jo els contesto: “Però si això ja ho vaig demostrar de seguida, el 2014!”
Alguns mitjans de comunicació també no surten gaire ben parats. Ha rebut alguna rectificació?
Dels que ho van fer, cap. Alguna persona de l’entorn d’El Mundo m’ha dit que li sabia greu, però no han fet cap rectificació. Hi ha diaris que no ho van publicar, i mira que van rebre pressions importants perquè ho fessin. El Mundo va cometre un error posant els números de compte, perquè de seguida es va veure que no corresponien amb les numeracions del banc de Suïssa. Quan diuen que tinc determinades quantitats al Banco Santander, que també és mentida, tampoc corresponen els números amb els que fa servir el banc. La persona que publica això, si ho hagués investigat mínimament, s’hauria adonat de seguida que era un nyap. Tot plegat és de molt poca professionalitat.
Si no vaig errat, fa dies es va trobar amb l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz. Li va demanar perdó? Què li va dir exactament?
Me’l vaig trobar casualment en un restaurant. Jo estava amb altra gent. Em va dir que havíem de parlar, i jo li vaig dir: “Si no em demanes disculpes, no tinc res a parlar amb tu.” Hi ha una conversa entre aquest senyor i el senyor De Alfonso que quan la sents t’adones de la seva categoria humana. El més greu de tot és que ell sabia perfectament que les proves eren falses. És una persona que sempre explica que és molt catòlic. Però és un catòlic equivocat, un exaltat que es creu que salva Espanya. Els catòlics de veritat no són així.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona