Política

Memòria democràtica

La primera exhumació del Berguedà recupera quatre soldats republicans

A la Tomba dels 4, efectivament, hi havia quatre morts. Les fonts orals assenyalaven aquest indret del pla dels Morts a Montmajor com el lloc on van ser executats quatre soldats republicans a mans de les tropes franquistes el 29 de gener de 1939. Vuitanta-cinc anys més tard, han aparegut en la primera exhumació que practica la Generalitat al Berguedà.

A banda de les restes òssies, també s’han rescatat diversos materials associats, com ara una cullera, un tassó, unes sabates de pneumàtic reaprofitat i una bala de 7 mm. Els objectes s’estan analitzant, documentant i catalogant per poder extreure’n la màxima informació possible.

Les despulles s’analitzaran des del punt de vista antropològic i genètic per intentar associar-les amb noms i cognoms de desapareguts durant la guerra i retornar-les a les famílies adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat. “Els estudis antropològics ens permetran determinar les circumstàncies de la mort d’aquests soldats i si, com afirmen les fonts orals, van ser executats sense judici”, assegura el director general de Memòria Democràtica.

La intervenció arqueològica a la fossa va començar el desembre passat. La Tomba dels 4 està associada a l’ofensiva franquista sobre Catalunya i a l’entrada de les tropes insurrectes a Montmajor. L’exèrcit republicà, ja en retirada, havia emès una ordre per replegar les tropes en aquesta zona i crear una nova línia defensiva.

Segons els testimonis orals, els quatre soldats s’havien rendit i lliurat als franquistes a prop de la Casa Tortra. Segons informa el departament de Justícia, tot i que la memòria oral recull que els van fer despullar i, d’un a un, els van fer córrer i els van disparar, l’evidència arqueològica apunta que els soldats estaven vestits i equipats quan els van afusellar.

El propietari dels terrenys va enterrar els combatents, després d’excavar una fossa individual per a cada cos, que va senyalitzar amb un monument. Des d’aleshores, diverses generacions de la família han vetllat el punt d’inhumació i han evitat que l’espai es malmetés o que es perdés entre el sotabosc.

Per mantenir la memòria dels soldats abatuts, s’ha restituït la coberta original de les fosses i la reconstrucció de la tomba monumental.

Justícia ha programat per enguany altres intervencions a la comarca: a Guardiola de Berguedà, Capolat, la Nou de Berguedà i Sant Julià de Cerdanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries