Política

parlament europeu

L’Eurocambra vol garantir l’abastament amb collites de vegetals obtinguts amb noves tècniques genòmiques

El Parlament defensa que certs aliments tinguin controls menys estrictes respecte als organismes modificats genèticament

El Parlament Europeu vol impulsar les collites de vegetals obtinguts a través de noves tècniques genòmiques (NTG) per garantir el subministrament alimentari.

En una votació celebrada aquest dimecres a Estrasburg –que s’ha saldat amb 307 vots a favor, 263 en contra i 41 abstencions–, els eurodiputats han subratllat la necessitat d’apostar per aquest tipus de conreus, els quals faciliten “un sistema alimentari més sostenible i resilient per la seva resistència al clima i a les plagues” i ofereixen “un millor rendiment perquè requereixen menys fertilitzants i plaguicides”.

En aquest sentit, l’Eurocambra defensa que certs aliments estiguin sotmesos a controls menys estrictes respecte als organismes modificats genèticament.

Ara com ara, tots els vegetals aconseguits a través de noves tècniques genòmiques han de seguir les mateixes normes que els organismes modificats genèticament (OMG). En la proposta aprovada aquest dimecres, els eurodiputats defensen que cal establir dues categories dins els productes NTG.

Per una banda, hi hauria els que es consideren aliments equivalents a vegetals convencionals (de categoria 1), que quedarien exempts dels requisits de la legislació sobre OMG. La resta de productes (de categoria 2), en canvi, sí que haurien de continuar complint un seguit de normes més estrictes.

Prohibició de les patents

Més enllà d’establir diferents categories, el Parlament Europeu també vol que es prohibeixin les patents al sector. D’aquesta manera “s’eviten inseguretats jurídiques, increments de costos i noves dependències per a agricultors i proveïdors”, indiquen els eurodiputats.

Al mateix temps, els eurodiputats reclamen l’elaboració d’un informe per al juny de 2025 sobre l’impacte de les patents i el seu accés per part dels diferents agents del sector.

Segons la ponent de l’informe i eurodiputada sueca del Partit Popular Europeu, Jessica Polfjärd, els aliments NTG “són essencials per reforçar la seguretat alimentària d’Europa i fer més ecològica la producció”. “Les noves normes permetran desenvolupar varietats vegetals millorades que garanteixin un millor rendiment, siguin més resistents al clima i requereixin menys fertilitzants i plaguicides”, afegeix.

Un cop finalitzada la votació, el Parlament ja ha fixat la seva posició per començar les negociacions amb el Consell de la UE per elaborar una llei definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona