Política

estats units

El Suprem examina la inhabilitació electoral de Trump

Els analistes dubten que hi hagi una resolució abans del superdimarts del 5 de març

L’audiència en el Tribunal Suprem dels Estats Units que determinarà si l’expresident Donald Trump (2017-2021) està inhabilitat per a tornar a la Casa Blanca pel seu paper en l’assalt al Capitoli de gener de 2021, ha arrencat aquest dijous en la seu del màxim tribunal estatunidenc.

Entorn de les 10.10 hores (hora local, 15.10 hora GMT) ha donat començat la sessió, en la qual els nou jutges estan escoltant els arguments orals per a determinar si l’expulsió de Trump de les primàries republicanes en l’estat de Colorado és constitucional.

La decisió del Suprem, que no es coneixerà avui, podria alterar les eleccions presidencials del novembre vinent, en les quals el magnat novaiorquès és el gran favorit per a fer-se amb la nominació republicana i batre’s de nou amb el president, Joe Biden, candidat demòcrata.

A l’inici de l’audiència, l’advocat de l’expresident, Jonathan Mitchell, ha argumentat que la 14a Esmena, que inhabilita per a exercir càrrecs públics a aquells involucrats en una “insurrecció”, no es pot aplicar a Trump perquè el text parla de “funcionaris” i no esmenta els presidents.

A més, ha defensat que excloure a un candidat presidencial de la papereta electoral és funció exclusiva del Congrés i es requereix l’aprovació d’una llei.

En aquest sentit, la jutgessa Sonia Sotomayor ha assenyalat que hi ha hagut nombrosos exemples d’estats que es basen en l’esmena per a desqualificar a candidats per a càrrecs estatals, a pesar que no existeix cap estatut del Congrés que ho indiqui.

Unes hores abans del començament d’aquesta audiència, l’expresident va tornar a acusar el Partit Demòcrata d’intentar eliminar-lo de la papereta electoral.

El Suprem haurà de prendre una decisió amb urgència a causa de l’atapeït calendari electoral, però els analistes dubten que hi hagi una resolució abans del superdimarts del 5 de març, quan 15 estats, inclòs Colorado, celebraran les seves primàries.

Si l’alt tribunal donés la raó a la Justícia de Colorado, que al desembre va expulsar a Trump de les primàries per la “insurrecció” de l’assalt al Capitoli, obriria la porta al fet que altres estats prenguessin la mateixa decisió.

L’actual composició del tribunal està molt escorada a la dreta, amb tres jutges progressistes enfront de sis conservadors, tres dels quals nominats pel mateix Trump.

En el centre del debat es troba la Secció 3 de l’Esmena 14 de la Constitució. El text estableix que cap “membre del Congrés o funcionari dels Estats Units” que hagi jurat la Constitució i “participat en una insurrecció o rebel·lió” podrà ser “electe president o vicepresident”, entre altres càrrecs públics.

Aquesta esmena va ser aprovada en 1868, després de la guerra civil, amb l’objectiu d’evitar que poguessin tornar al poder els rebels meridionals de la Confederació que van trair la Carta Magna.

Aquesta és la primera vegada en la història que el tribunal més alt del país escolta un cas relacionat amb la Secció 3 de l’Esmena 14, un text que havia quedat en desús després que el Congrés amnistiés en 1872 a la majoria de rebels confederats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona