Política

galícia

El CIS manté a la corda fluixa la majoria absoluta del PP a Galícia

El sondeig pronostica una forta patacada del Partit Popular, mentre que el BNG augmentaria la seva representació i el PSdG es mantindria igual o baixaria

L’últim estudi sobre intenció de vot del CIS amb vista a les eleccions al Parlament de Galícia de diumenge que ve, dia 18, pronostica un canvi de govern a la Xunta, després de quinze anys en mans del PP. Per tercera vegada consecutiva, el baròmetre electoral del CIS, donat a conèixer aquest dilluns i recollit per l’ACN, apunta que el PP podria perdre la majoria absoluta–i, per tant, el govern– en quedar per sota dels 38 escons que marquen la majoria absoluta.

Segons l’enquesta, el PP cauria més de cinc punts respecte de fa quatre anys i aconseguiria un 42,2% dels vots, que es traduirien en un mínim de 34 escons i un màxim de 38. Per la seva banda, el BNG es dispararia fins a un 33,4% dels vots i obtindria entre 24 i 31, mentre que el PSdG es mantindria igual o baixaria. Tot i això, els socialistes gallecs continuarien com a tercera força vota amb un 18,1% de les paperetes i amb 9 i 14 escons.

La suma del BNG i el PSdG permetria un canvi de govern si es donessin les parts altes de les forquilles, amb un màxim de 45 diputats, però no a les parts baixes, amb un mínim sumat de 33 diputats, insuficients per arribar als 38 de la majoria absoluta.

D’altra banda, l’enquesta presenta una situació complicada per a la resta de partits. El sondeig dona a Sumar un 2,8% dels vots del total a Galícia, que podrien traduir-se entre 0 i 2 diputats. Tampoc té garantida la representació, Democràcia Ourensana, que amb el 0,5% del total de vots obtindria entre 0 i 1 representant. Per primera vegada, una enquesta electoral dona als ultradretans de Vox possibilitats d’entrar a la cambra gallega. Segons aquest últim baròmetre del CIS, els ultres aconseguirien un 2,4% del total dels vots, que podrien arribar a traduir-se entre 0 i 1 diputat. Als qui un cop més un sondeig no dona cap possibilitat d’entrar són els de Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador