Política

Rússia

Rússia declara en cerca i captura la primera ministra d’Estònia

Kaja Kallas és una de les dirigents europees que més duresa exigeix contra Moscou

Les autoritats russes han inclòs la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, a la llista de persones en cerca i captura, segons un avís publicat aquest dimarts, mentre augmenten les tensions entre Rússia i Occident per la invasió d’Ucraïna, la setmana que ve farà dos anys. A l’avís, publicat al web del Ministeri de l’Interior rus i recollit per l’agència Efe, no es precisen els càrrecs penals. També ha estat declarat en cerca i captura el secretari d’Estat estonià, Taimar Peterkop, segons informa Efe.

Fonts citades per l’agència russa TASS assenyalen que “s’ha obert un cas contra Kallas i Peterkop per la destrucció i danys a monuments a soldats soviètics” de la Segona Guerra Mundial a Estònia. Les autoritats estonianes van iniciar el desmantellament de diversos monuments soviètics arran de la invasió russa d’Ucraïna. Aquesta és la primera vegada que Moscou inclou un líder d’un país estranger a la llista de persones buscades.

Kallas, de 46 anys, és una de les veus més fermes en el seu de la Unió Europea i de l’OTAN a favor del subministrament d’armes a Ucraïna i de l’enduriment de les sancions econòmiques contra Rússia, fins al punt de prohibir l’entrada de turistes.

El gener de 2021 es va convertir en la primera dona a liderar el govern del país bàltic, càrrec que va renovar el març passat en guanyar les eleccions.

D’altra banda, en el llistat de persones buscades, també figura el ministre de Cultura de Lituània, Simonas Kairys. El motiu de l’ordre, segons indica l’agència russa TASS, és la destrucció o danys causats a monuments dedicats en el país bàltic.

Tot i que recentment el president rus, Vladímir Putin, va dir que no tenia plans d’invasió de Polònia o de les tres repúbliques bàltiques, que són membres de l’OTAN, les ordres de detenció dictades per Moscou contra dirigents d’Estònia i Lituània són una mostra més de les creixents tensions amb aquests països des de la invasió russa d’Ucraïna, farà dos anys el pròxim 24 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona