Política

guerra a gaza

El TIJ analitza les conseqüències legals de l’ocupació israeliana de Palestina

El tribunal de l’ONU inicia aquest dilluns les audiències públiques sobre “les conseqüències legals derivades de les polítiques israelianes en el territori palestí ocupat

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l’ONU inicia aquest dilluns les vistes pel cas sobre l’ocupació israeliana dels territoris palestins i el seu dret a l’autodeterminació. L’Assemblea General de l’ONU ha consultat a l’organisme judicial quines són les conseqüències legals de “derivades de les polítiques i pràctiques d’Israel en el territori palestí ocupat” i de “la vulneració per part d’Israel del dret a l’autodeterminació del poble palestí”. Per primera vegada en gairebé sis dècades, el tribunal amb seu a la Haia es pronunciarà sobre la situació global de l’ocupació. Abans escoltarà les parts en el cas, on participen una cinquantena d’estats, ja que ha despertat un gran interès internacional.

Els primers a comparèixer, informa l’ACN, seran els advocats dels palestins i ho faran dilluns al matí. Les audiències, segons detalla l’agència, duraran una setmana i no està prevista la participació d’Israel, però sí d’aliats seus com els Estats Units. L’Estat espanyol també intervindrà en l’última vista de dilluns de la setmana vinent.

“El Tribunal Internacional de Justícia per primera vegada abordarà de manera àmplia les conseqüències legals de l’ocupació i el maltractament del poble palestí per part d’Israel durant gairebé sis dècades”, destaca Clive Baldwin, assessor jurídic Human Rights Watch, en declaracions recollides per l’ACN.

Segona vegada

Aquest és el segon cop en poc més d’un mes que el tribunal de l’ONU aborda en una vista pública la situació a Palestina i ho fa en un context de guerra a la Franja de Gaza, que Israel va iniciar en resposta als atacs de Hamàs del 7 d’octubre passat. En una altra causa –Sud-àfrica vs. Israel–, el tribunal amb seu a la Haia va ordenar Tel-Aviv adoptar “totes les mesures possibles” per evitar un genocidi a Gaza i permetre “immediatament” l’ajuda humanitària.

En les mesures cautelars del 26 de gener, el tribunal de l’ONU va constatar que hi ha un “risc” de genocidi a l’enclavament palestí, però no va demanar l’alto el foc. Mentre continua analitzant si Israel està cometent o no actes genocides en la guerra, el tribunal va advertir divendres passat a Israel que l’entrada a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja i últim refugi per a més d’un milió i mig de desplaçats gazians, pot fer augmentar “un malson humanitari de conseqüències incalculables”.

El TIJ, explica l’ACN, és un tribunal internacional que dirimeix disputes entre estats, però també proporciona assessorament jurídic sobre dubtes legals a petició de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona