Política

estats units

Avís a navegants de Trump

L’expresident nord-americà gairebé va conquerir els cinquanta delegats de Carolina del Sud

La majoria dels conservadors creuen que només el magnat té la força necessària per a la presidència

El líder conservador fa broma amb l’actual inquilí de la Casa Blanca i diu a Biden que està “acomiadat”

El favorit republicà centrarà tots els esforços contra la seva antítesi política

En un món paral·lel, una batalla directa amb Donald Trump al seu estat natal hauria estat just el que la precandidata republicana Nikki Haley necessitava per aconseguir la seva primera victòria a les primàries i donar un cop sobre la taula. Però Trump va guanyar de forma contundent, amb una gran victòria.

Trump gairebé va conquerir els cinquanta delegats de Carolina del Sud. L’exgovernadora de Carolina del Sud fins al 2017, Haley, va salvar-ne només tres. “Aquesta ha estat una victòria encara més gran del que esperàvem”, va dir Trump als seus partidaris mentre donava les gràcies a l’actual governador i senadors de Carolina del Sud que li van donar suport públic.

I és que, malgrat els esforços de Haley per presentar-se com una candidata més jove i amb més vigor físic i mental que Trump, la majoria dels conservadors creuen que només Trump té la força necessària per a la presidència. A més, les enquestes indiquen que els electors consideren que l’exmandatari té més probabilitats de derrotar Joe Biden a les eleccions generals que la precandidata.

La victòria de Trump a Carolina del Sud va ser similar als seus triomfs a les assemblees partidistes d’Iowa i a les primàries de New Hampshire. És un senyal que les diferències regionals que una vegada van existir dins del Partit Republicà han estat suplantades per un moviment nacional que en gran manera gira al voltant de l’expresident. Trump, de 77 anys, va guanyar a Carolina del Sud amb votants de raça blanca i sense títol universitari, que constitueixen un dels seus principals grups d’electors. Al voltant de dos terços dels partidaris de Trump en aquestes eleccions en aquest estat pertanyien a aquest grup, d’acord amb dades d’una enquesta d’AP VoteCast, de l’agència de notícies Associated Press.

La derrota de Haley a casa seva, a Carolina del Sud, va ser un cop dur, però va anunciar que continuaria lluitant fins al superdimarts, el pròxim 5 de març, quan se celebren primàries i caucus a quinze estats i a la Samoa Americana. Aquest any, aquesta data marcada al calendari polític nord-americà representarà 874 dels 2.429 delegats republicans, el 36%. “Soc una dona de paraula. No abandonaré aquesta lluita quan la majoria de nord-americans desaproven tant Donald Trump com Joe Biden”, va escriure Haley al seu compte d’X poc després de saber-se els resultats.

Després de les primàries a Carolina del Sud, el sondeig d’AP VoteCast va descobrir que els republicans de l’estat del sud estan àmpliament alineats amb els objectius de Trump: molts qüestionen la validesa de donar suport a la lluita d’Ucraïna contra Rússia i una aclaparadora majoria sospita que hi ha interessos polítics al darrere de les múltiples acusacions penals contra Trump.

A mesura que la cursa presidencial avança, és evident que les pròximes setmanes seran crucials per al futur dels EUA. Amb Trump consolidant la seva posició com a principal aspirant republicà, la hipotètica retrobada entre l’expresident i Biden a la cursa per la Casa Blanca es fa gairebé inevitable. De fet, el magnat, de 77 anys, va comentar el seu probable enfrontament amb Biden el 5 de novembre. “Joe [Biden], estàs acomiadat!”, va dir en to de broma en el seu discurs a Colúmbia, a Carolina del Sud.

A partir d’ara, Trump centrarà tots els esforços contra la seva antítesi política, buscant la revenja pels comicis del 2020. La primera mostra va ser el mateix dissabte a la conferència conservadora CPAC, on es va dibuixar com un líder de l’oposició política perseguit que s’enfronta a més de noranta càrrecs de delictes imposats per fiscals liderats pels demòcrates. “Avui em presento davant vostre no només com el vostre passat i futur president, sinó com un orgullós dissident polític”, va dir Trump a una multitud en un hotel suburbà de Washington.

Tant en el discurs a la CPAC com en el de la victòria a Carolina del Sud, va reprendre les seves promeses preferides de la seva cursa a la Casa Blanca del 2016: dinamitzar una economia frenada pels demòcrates, rebaixar la despesa federal inflada, protegir les ciutats de la delinqüència i assegurar la frontera amb Mèxic.

A més a més, els últims dies Trump va revelar sis possibles opcions per ser el seu company de fórmula al novembre: Ron DeSantis, actual governador de Florida; el senador per Carolina del Sud Tim Scott; l’excongressista per Hawaii Tulsi Gabbard; l’empresari biotecnològic i excandidat a la presidència del partit conservador, Vivek Ramaswamy; el representant de Florida Byron Donalds, i la governadora de Dakota del Sud Kristi Noem.

Trump i DeSantis van passar un any criticant-se mútuament, abans que DeSantis abandonés la cursa presidencial. Des d’aleshores, DeSantis ha donat suport a Trump. Trump també ha deixat d’atacar el governador i ha retirat els sobrenoms que li havia posat. Els experts assenyalen que el més ben col·locat en les enquestes és Scott, a qui l’expresident s’ha referit com un “home de fe, coratge i convicció, un home que va lluitar per aquelles zones d’oportunitats com ningú mai lluitaria”. Scott, el republicà negre de més alt rang del Partit Republicà, podria ajudar Trump a fer la cort als votants negres, tradicionalment un vot clau demòcrata.

874
delegats
dels 2.429 de les primàries del Partit Republicà hi ha en joc el superdimarts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona