Política

Tripartit i CiU comencen a plantejar-se una resposta a l'incompliment del 9 d'agost

Tripartit i CiU comencen a plantejar-se com respondre davant del més que previsible incompliment del 9 d'agost per part del govern espanyol com a termini establert per l'Estatut en matèria de finançament.

Els partits catalans han començat a apuntar alguna proposta durant la reunió del Consell d'Impuls i Seguiment del desplegament de l'Estatut que s'ha celebrat aquest dilluns al Palau de la Generalitat.

El portaveu parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha reiterat la voluntat de mantenir ''l'actitud de fermesa'' davant els plantejaments de finançament del govern espanyol que ''no compleixen l'Estatut''. De fet, davant el més que probable incompliment de la data del 9 d'agost que marca l'Estatut, els ecosocialistes han plantejat a la reunió celebrar una trobada de les forces polítiques catalanes pocs dies després d'aquesta data, on s'aprovi una declaració amb dos punts. Bosch ho creu ''més àgil'' que convocar una Diputació Permanent.
Aquests dos punts són constatar que el govern espanyol ''està incomplint l'Estatut'', d'una banda, i una ''reafirmació que cal exigir l'aplicació de l'Estatut, demanant una actitud de fermesa al Govern de la Generalitat'', d'una altra. Bosch ha dit tenir la sensació que ''la proposta ha tingut una bona acollida'' i que mantindrà contactes amb els diferents partits amb representació parlamentària. L'objectiu és ''mostrar l'actitud unitària de les forces polítiques'' davant de l'incompliment de l'Estatut.

Bosch ha assegurat que el PSC ha fet una intervenció ''dient que hi estava d'acord'' i que, sondejant altres partits, creu que hi ha ''possibilitats clares que tiri endavant''.

El portaveu parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha fet referència a la proposta d'ICV-EUiA: ''algun representant d'algun altre grup parlamentari ha avocat la possibilitat que la reacció del govern de Catalunya sigui acompanyada pel suport dels grups parlamentaris''. Una opció que Iceta ha vist bé, ja que, si es produís aquesta possibilitat i el 9 d'agost no hi hagués acord, caldria una reacció del Govern i ''un suport dels grups parlamentaris a l'esforç negociador del Govern''.

Per part de CiU, el membre del Consell d'Impuls i Seguiment Àlex Bas s'ha mostrat el suport de la federació nacionalista a la posició del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, davant de l'Estat a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals. Sobre la reacció del govern davant del més que probable incompliment de la data del 9 d'agost, Bas ha explicat que han requerit al govern sobre quina ha de ser la reacció i que Castells els ha dit que 'encara no ho saben' i que ho han d'abordar amb el president de la Generalitat.

Des d'ERC, la portaveu parlamentària, Anna Simó, ha valorat la ''contundència'' del govern i s'ha felicitat de la ''unitat d'acció''. A més, ha reiterat que ''més val que no hi hagi acord que no que hi hagi un mal acord''. Sobre una possible iniciativa conjunta, Simó ha remarcat que ''l'ha de valorar el govern'' i ''amb posterioritat continuar, com fins ara i si pot ser de manera ampliada, aquesta fluïdesa de relació''. En tot cas, ha alertat a CiU que aquest ''treball conjunt'' no es pot ''trencar'' convocant una Diputació Permanent al Parlament.

"L'engany del govern espanyol"
La portaveu parlamentària del PPC, Carina Mejías, ha remarcat la ''decepció'' del govern de la Generalitat davant de ''l'engany'' del govern espanyol en matèria de finançament. Mejías creu que en la negociació del finançament ''no s'ha de posar límits'' i que s'hauria de fer ''al marge de l'Estatut''. ''És una negociació prou important com per no fixar dates límits'', ha dit.

Des del grup mixt, el diputat José Domingo (C's) ha destacat que la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals ha demostrat que ''la bilateralitat no és possible'' i que la LOFCA ''ha vençut'' a l'Estatut. ''És evident que només l'acord multilateral és possible'', ha assegurat, tot demanant un acord en el qual ''no hi hagi ni vencedors ni vençuts''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cuba

La flotilla de l’Armada Russa abandona el port de l’Havana

barcelona
rússia

Putin destitueix quatre viceministres de Defensa i nomena una familiar per ocupar un dels llocs

barcelona
política

Nou eslògan de l’ANC: “L’independentisme en acció”

barcelona
guerra a gaza

Mor un membre de Hezbol·là en un atac selectiu israelià contra un vehicle al Líban

barcelona
Política

El pla d’habitatge, una de les prioritats del nou alcalde de l’Hospitalet, David Quirós

l’Hospitalet de Llobregat
Política

El TSJC retorna al jutjat el cas de Vergés per la vacunació a policies

barcelona
política

ERC insta Illa i Puigdemont a presentar-se a la investidura

barcelona
rússia

Putin visitarà Kim a Corea del Nord aquest dimarts i dimecres

barcelona
política

Els comuns convoquen l’assemblea per renovar direcció i projecte al novembre

barcelona