Política

FIGUERES

L’Ajuntament anuncia un pla de sanejament financer fins al 2027

L’Ajuntament de Figueres ha tancat la liquidació del 2023 amb un romanent negatiu de 800.000 euros i es veurà abocat a afrontar un pla de sanejament financer fins al 2027, segons avança l’ACN. En una roda de premsa d’urgència, l’alcalde, Jordi Masquef, ha explicat que la situació és “delicada i complexa” i que els obligarà “arremangar-se”, tot i que ha descartat que s’hagin de retallar inversions previstes. Masquef ha explicat que com que el romanent és negatiu, el “forat” encara és més gran perquè s’haurà de fer front, amb càrrec als comptes del 2024, a factures pendents per valor de 2,4 milions d’euros.

L’alcalde també ha dit que ja van advertir que era “impossible” que quadressin els ingressos i les despeses previstes sense pujar impostos. També apunta als 930.000 euros pressupostos per la casa natal de Dalí o als 1,5 milions d’augment de la taxa d’escombraries que no es van executar. A més, hi ha factures com ara 700.000 euros de subministrament elèctric no previst per l'augment de preus, 250.000 d'informàtica o 553.000 euros de l'abocador comarcal entre els mesos d'octubre i desembre per imports "mal calculats". 

"Com a cap de l'oposició, ho vaig repetir fins a la sacietat al govern anterior", ha assegurat Masquef durant la roda de premsa. L'alcalde ha dit que va advertir que els desajustos els pagaria el govern sortint de les eleccions del 2023 i ha atribuït la situació a una mala "planificació" dels comptes i a una "execució irreal". 

"Els ingressos eren impossibles de complir perquè no es van augmentar impostos, hi havia factures no pressupostades... Una motxilla pesada i aliena que haurem de carregar els propers tres anys i que ens obliguen a prendre mesures que no ens agraden", ha assegurat.

En xifres, Masquef, acompanyat dels regidors de govern, ha detallat que el pressupost inicial d'ingressos per al 2023 era de 70,8 milions d'euros, gairebé un 9% més que el 2022. En canvi, un cop liquidat, els ingressos han estat de 67,5 milions i les despeses de 68,2. Aquest desajust de gairebé 800.000 euros (719.057 euros) s'enfila fins als 3,9 milions negatius si s'hi apliquen els ajustos que marca la Unió Europea pel que fa a la comptabilització d'ingressos o subvencions no rebudes, entre d'altres. 

La liquidació, a més, constata que no es compleix la llei d'estabilitat pressupostària perquè hi ha un resultat pressupostari negatiu de -3,8 milions d'euros i tampoc la regla de la despesa, que s'ha enfilat un 15,88% quan el límit se situa en un 3%. 

Masquef també ha recordat que l'Ajuntament de Figueres feia anys que no tenia un romanent negatiu, tot i que entre el 2021 i el 2022 ja es va situar en "mínims" amb 500.000 i 600.000 euros, respectivament. L'any 2018, en canvi, es va situar en 2,5 milions; el 2019 en 2,1 milions i el 2020 en 3,2 milions. 

Pel que fa al pla de sanejament, l'alcalde ha assegurat que els obliga la llei i que es concretarà "el més aviat possible". "Ara estem a tutela de la Generalitat, que està analitzant els comptes i, tant bon punt tinguem resposta, el portarem al ple per aprovar-lo", ha dit.

Amb tot, Masquef ha descartat que s'hagin de fer ajustos en les inversions previstes ni augmentar impostos. "Seria l'últim recurs", ha insistir. El que sí que ha admès és que les diferents regidories se'n veuran ressentides perquè hauran d'ajustar-se al màxim per fer front a les factures del 2023 que s'hauran de pagar amb càrrec al 2024. En relació a això, l'alcalde ha dit que fa mesos que treballen per intentar parar el cop. "Estem fent un rastreig important de les fonts de finançament complementàries i en ser més eficients en la recaptació", ha manifestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries