Política

política

L’Ajuntament de Barcelona tanca el 2023 amb 51 milions de superàvit

Valls afirma que les converses amb BComú pel pressupost continuen i diu que pot haver-hi “coincidències”

L’Ajuntament de Barcelona tanca l’exercici 2023 amb superàvit -per primer cop des de la pandèmia. Així ho ha confirmat avui el tinent d’alcaldia d’Economia de l’Ajuntament, Jordi Valls, el qual ha destacat també que s’ha complert amb els principals objectius financers i es manté un elevat nivell d’execució pressupostària. Valls ha destacat el “bon resultat” del 2023 i ha apuntat que el superàvit permet tenir capacitat econòmica i financera “per donar resposta al projecte de mandat”. Segons ha detallat, normalment es destina a reduir el deute.

En concret, al tancament de 2023 l’Ajuntament millora les previsions de l’AIReF, presentant un superàvit (CNF positiva) de 51,2 milions d’euros. Una xifra positiva (+1,5% dels ingressos no financers) que arriba després del tancament en dèficit dels darrers tres anys, i que responia al sobreesforç fet pel consistori per fer front als efectes de la Covid 19.

Malgrat ser un any electoral, l’Ajuntament va gastar gairebé tot el que estava pressupostat amb un alt grau d’execució pressupostària, del 92,2% (capítols 1 a 7), és a dir, 3.337M€ i més en detall, amb una execució de la depesa corrent (capítols 2 i 4) del 95,5%, amb 2.213M€ i de la inversió del 78,5%, amb 584M€ executats, sent en tots els casos xifres rècord d’execució.

El tancament de l’exercici mostra que l’estalvi brut pressupostari (diferència entre ingressos i despesa corrent) es manté estable, situant-se al tancament del 2023 en el 16,2%, amb 534 milions d’euros, dins de la forquilla del 15%-20% recomanat.

Pel que fa a l’endeutament també es manté estable, en ratis entre el 30 i el 35% dels ingressos corrents. En concret, el deute amb els bancs se situa en el moment del tancament de l’exercici en els 1.012,9M€, el que representa un 30,7% del total d’ingressos corrents, alineat amb la previsió inicial del pressupost i la voluntat de mantenir l’esforç inversor del consistori i, a la vegada, molt per sota del límit que marca la Llei d’Hisendes Locals. A la vegada, el romanent de tresoreria, els fons líquids que té l’Ajuntament per fer front a pagaments està en un 5,7% dels seus ingresso corrents, per sobre del 5% que es fixa l’Ajuntament.

El pagament a proveïdors ha tancat l’any en 21,7 dies de mitjana des del moment en que la factura entra al registre municipal, molt per sota dels 30 dies que marca la llei. Uns indicadors que mostren la voluntat de l’administració municipal de contribuir, amb la seva celeritat, a mantenir la liquiditat a les empreses i autònoms que treballen amb l’administració.

Per la seva part, el gerent municipal, Albert Dalmau, ha destacat que el resultat indica la “solvència” de les finances municipals, la “total recuperació” dels efectes de la covid en el pressupost i la recuperació de “la bona salut” de les finances. A més, també apunta a un any de rècords en alguns àmbits, com ara l’alt grau d’execució pressupostària. En concret, del 92,2%, és a dir, 3.337 milions d’euros.

Rendir comptes

Un cop feta la liquidació del pressupost, el nou equip econòmic de l’Ajuntament anuncia la publicació d’un informe sintètic de la rendició de comptes, amb un format gràfic dissenyat per a ser entès per als no experts, amb els principals indicadors econòmics, financers i pressupostaris. Segons el consistori, l’objectiu és poder publicar anualment aquesta informació en premsa.

Converses amb BComú

El tinent d’alcaldia d’Economia haconfirmat aquest matí que les converses per aprovar el pressupost municipal del 2024 continuen. Després que els comuns hagin presentat una esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat, Valls ha desvinculat una negociació de l’altra. “Continuarem parlant i parlarem”, ha dit respecte al grup d’Ada Colau, amb qui ja hi ha hagut una reunió. Segons el tinent, els comuns tenen una responsabilitat “important” perquè la seva posició pot determinar l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i els de Barcelona. En aquest sentit, no s’ha pronunciat sobre què han de fer i s’ha limitat a dir que a l’Ajuntament el govern de Collboni hi seguirà parlant dins del marc de les negociacions per aprovar els comptes. El titular d’Economia ha avançat que pot haver-hi “coincidències” sobre elements pressupostaris amb els seus antics socis de govern: “Hi ha elements en què podem coincidir i existeixen”. També ha dit que hi ha altres grups amb qui també pot haver-hi coincidències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona