Política

Torroella i l’Estartit porten a fiscalia la gestió de l’expresident de l’EMD

Una auditoria encarregada per l’Ajuntament i l’actual junta de l’entitat descentralitzada xifra el forat als comptes en més de 300.000 euros

L’expresident diu que l’anterior secretari-interventor autoritzava les despeses

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit han decidit portar a fiscalia la gestió de l’expresident de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) després que una auditoria hagi detectat un forat comptable de més de 300.000 euros.

L’informe ha analitzat els anys en què Francesc Ferrer va presidir l’Entitat i, segons subratlla l’Ajuntament, ha detectat “irregularitats greus”, entre les quals hi ha “factures inexistents, la invenció de deutes” i un possible “increment salarial encobert” de la nòmina del president (que no va avalar la junta de veïns). A més d’elevar-ho a fiscalia, el cas –que obliga l’EMD a tirar endavant un pla de sanejament– també es portarà davant el Tribunal de Comptes. L’ens haurà d’aprovar un préstec per eixugar el desviament i ha demanat ajuda a la Diputació i el consistori.

Segons un comunicat emès per l’EMD, totes aquestes pràctiques han provocat una alteració del resultat dels principals indicadors de solvència financera de l’EMD. Entre ells, en l’exercici del 2022, el resultat pressupostari que havia resultat positiu teòricament de 86.849,84 euros a la pràctica té un resultat negatiu de 237.704,66 euros. A l’exercici del 2023 van quedar 259.517 euros de factures pendents de pagament perquè no hi havia consignació pressupostària.

El mateix passa amb les dades d’estabilitat pressupostària que suposadament donaven un resultat positiu de 21.929,84 euros quan en realitat la xifra era negativa i suposava un resultat de -302.624,66 euros.

Per aquest motiu, l’EMD de l’Estartit es veu abocada a un Pla de sanejament estricte aquesta legislatura que permeti, tant aviat com sigui possible, retornar a la normalitat.

Per la seva part, el president de l’EMD, Genís Dalmau, ha mostrat “la seva preocupació per aquest fets” i per “les greus conclusions que demostra l’auditoria.” Unes conclusions, ha afegit, que “demostren que es va arribar a posar en risc la pròpia existència de l’EMD”

Dalmau ha explicat que el mateix equip d’auditors ha manifestat que “mai s’havien trobat amb unes pràctiques com aquestes en cap administració pública en els seus anys d’experiència en el sector auditor” i ha xifrat en 480.000 euros el volum de factures sense pagar que va deixar l’anterior equip de govern de l’EMD durant la legislatura passada.

Ferrer es defensa

Per la seva banda, l’expresident, Francesc Ferrer, diu que “les explicacions les haurà de donar el secretari-interventor, que va donar el vistiplau a les despeses i autoritzar factures”. Ferrer remet a una altra auditoria anterior que detectava aspectes d’“infrafinançament” de l’EMD per part de Torroella, i esmenta exemples com ara les despeses per reparar problemes i avaries de clavegueram, a les quals havien de fer front, mentre que “el 100% de la taxa recaptada a l’Estartit anava a parar als comptes de l’Ajuntament. Respecte a les dietes, també diu que estaven reconegudes per l’anterior secretari-interventor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries