Política

Guerra a Gaza

Els llançaments aeris d’ajuda humanitària provoquen cinc morts

Brussel·les anuncia que el corredor marítim per abastir la Franja des de Xipre començarà a operar aquest cap de setmana

Biden confirma que els EUA construiran un port provisional a l’enclavament palestí

La caiguda dels paquets amb ajuda humanitària llançats per via aèria sobre la Franja de Gaza han deixat cinc morts, segons ha informat aquest divendres l’agència de Protecció Civil Palestina.

“Hi ha hagut cinc màrtirs i una sèrie de ferits com a conseqüència que avions civils llancessin de manera incorrecta l’ajuda humanitària, que ha caigut sobre els caps i les cases dels ciutadans al nord-oest de la ciutat de Gaza aquesta tarda”, ha explicat en un comunicat el portaveu de l’agència a la Franja, Mahmoud Basal.

Segons testimonis presencials citats per l’agència Efe, els paracaigudes de diversos palets no s’han obert i han caigut sobre la taulada d’un edifici on s’hi han refugiat desenes de palestins en veure com els paquets es precipitaven al buit. El pes de la càrrega ha trencat el sostre i ha caigut sobre les persones.

El govern de Gaza, controlat per Hamàs, ha lamentat les morts causades pel “llançament aleatori d’ajuda des de l’aire”. En un comunicat, l’executiu ha insistit que “aquestes operacions són inútils i no són la millor manera de portar ajuda”. És per això que ha demanat l’obertura de més passos terrestres que permetin l’entrada de més quantitat d’assistència humanitària “immediata i urgent per evitar l’agreujament de la fam a la Franja”.

Les traves d’Israel a l’entrada d’assistència per via terrestre a l’assetjat enclavament palestí ha portat diversos països a repartir ajuda per via aèria per intentar alleujar les necessitats urgents de subministraments bàsics de la població palestina.

Jordània, Egipte, els Emirats Àrabs Units, França i, des de fa una setmana, els Estats Units són alguns dels països que han optat per aquesta fórmula.

Corredor marítim

Per complementar aquests enviaments aeris, la comunitat internacional ha està a punt de posar en marxa un corredor humanitari marítim que podria començar a operar aquest mateix cap de setmana. “Avui Xipre, amb la Comissió Europea, els Emirats Àrabs Units i els Estats Units, amb el suport crucial d’altres socis, anunciem la intenció d’obrir un corredor marítim per portar ajuda humanitària molt necessària” a Gaza, ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en una declaració conjunta a Làrnaca amb el president de xipriota, Nikos Khristdoulidis.

La política alemanya ha afegit que l’obertura del corredor és imminent: “Esperem que aquest dissabte, aquest diumenge”. De fet, ha destacat que avui mateix “es posarà en marxa la primera operació pilot” d’aquesta iniciativa amb un primer viatge des de Xipre, que és el país europeu més proper a la costa de Gaza (379 quilòmetres) i des de fa mesos defensa l’opció d’enviar-hi assistència per mar.

Von der Leyen ha detallat que la Unió Europea (UE) destinarà 250 milions d’euros a l’ajuda per fer front a la “catàstrofe humanitària” que es viu a l’enclavament palestí.

El president dels EUA, Joe Biden, ha confirmat aquest divendres que ha ordenat a l’exèrcit nord-americà la construcció d’un “port temporal” a Gaza en el marc de l’operació internacional per fer-hi arribar ajuda humanitària urgent per via marítima. Biden ha assegurat que el corredor humanitari marítim hauria de permetre l’arribada de “menjar, aigua, medicines”.

Tant els EUA com la CE confien que el corredor permetrà un augment “massiu” de l’ajuda. Biden ha instat Israel a permetre l’entrada d’ajuda humanitària i ha advertit el govern de Benjamin Netanyahu que aquesta assistència no pot ser “una consideració secundària o una moneda de canvi”. “Protegir i salvar vides innocents ha de ser una prioritat”, ha remarcat. Biden ha precisat que no hi haurà soldats nord-americans sobre el terreny a Gaza.

El ministre d’Exteriors britànic, David Cameron, ha confirmat que el Regne Unit participarà en l’obertura d’aquest “corredor marítim per portar ajuda humanitària directament a Gaza”. El cap de la diplomàcia britànica ha reiterat la crida a Israel perquè permeti l’entrada de més camions a Gaza “com a manera més ràpida que l’ajuda arribi als qui més ho necessiten”.

Israel ha rebut amb “satisfacció” la notícia que el corredor marítim humanitari entrarà en funcionament aquest cap de setmana. “Israel continuarà facilitant la transferència d’ajuda humanitària als residents de la Franja de Gaza d’acord amb les regles de la guerra i en coordinació amb els Estats Units i els nostres aliats a tot el món”, ha afirmat el Ministeri d’Exteriors israelià.

Segons el portaveu del departament, Lior Haiat, “la iniciativa xipriota permetrà augmentar l’ajuda humanitària a la Franja de Gaza, després que es realitzin controls de seguretat d’acord amb els estàndards israelians”.

Actualment, Israel permet, després d’exhaustius controls, l’entrada d’ajuda humanitària a través del pas de Kerem Shalom, amb una mitjana d’uns 250 camions diaris l’última setmana –abans voltaven el centenar–, una quantitat del tot insuficient per abastir les necessitats urgents de la població de Gaza.

L’ONU se’n desmarca

Les Nacions Unides (ONU) han aclarit aquest divendres que no estan involucrades en el corredor humanitari marítim impulsat per la Unió Europea, Xipre, els Estats Units, el Regne Unit i els Emirats Àrabs Units. L’organització ha insistit que en la necessitat d’un alto el foc immediat que permeti els subministraments a gran escala per via terrestre.

“Òbviament ens alegra que arribi ajuda per altres mitjans, però res pot substituir l’arribada d’ajuda i trànsit comercial a gran escala a través de rutes terrestres”, ha explicat en una roda de premsa Stéphane Dujarric, el portaveu del secretari general de l’ONU, António Guterres.

El portaveu ha assegurat que l’organisme internacional “no és un participant operacional d’aquest corredor”, tot i que els països patrocinadors havien afirmat que treballaven amb la coordinadora d’ajuda humanitària a la Franja, Sigrid Kaag.

“Aquests socis estan muntant una operació junts, és normal que nosaltres hi estiguem i parlem amb ells per assegurar-nos que tots els esforços, tot el diner i tota l’ajuda que s’enviï es reparteix de la manera més segura i coordinada possible”, ha assenyalat. Dujarric tampoc ha pogut confirmar si els vaixells que utilitzin aquesta via transportaran ajuda de les agències de l’ONU.

D’altra banda, ha comentat que la mort de cinc persones a Gaza per la caiguda descontrolada de palets amb ajuda humanitària als quals els ha fallat el paracaigudes hauria de ser “un recordatori de per què cal un alto el foc humanitari immediat, més accés per carreteres i millor coordinació amb les autoritats israelianes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona