Política

Els gironins ofegats pels deutes que es declaren insolvents creixen fins a un 80%

Els gironins ofegats pels deutes que no han vist cap més sortida que declarar-se insolvents han crescut fins a un 80% al llarg del 2023, assegura l’Agència Catalana de Notícies. Segons les dades que periòdicament fa públiques el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l’any passat a la demarcació es van declarar 849 concursos de creditors. I d’aquests, la immensa majoria (791) els van presentar particulars. L’estadística del CGPJ, que mesura l’impacte de la crisi als jutjats, també recull que l’any passat es van executar 1.045 desnonaments a comarques gironines. Tot i que són gairebé un 20% menys que el 2022, això suposa que cada dia gairebé se’n fan tres de mitjana. A més, 278 casos deixen un deute quasi de per vida perquè corresponen a execucions hipotecàries.

L’augment d’insolvències presentades per particulars és conseqüència de la reforma de l’anomenada Llei de la Segona Oportunitat. Els canvis, que van entrar en vigor a finals del 2022, simplificaven el procés perquè aquelles persones ofegades pels deutes puguin trobar una sortida, que passa o bé per l’exoneració o bé per una cancel·lació parcial (a través d’un pla de pagaments).

La llei permet liquidar un deute que no superi els 5 milions d’euros, sempre i quan es vagi actuar de bona fe i no s’enganyés els creditors en el moment de demanar el crèdit. La reforma, que també agilitza el procés -directament, es va a fase judicial- s’ha traduït en un increment de casos. I les comarques gironines no n’han quedat al marge. Segons recullen les dades del CGPJ, que serveixen de termòmetre per analitzar l’impacte de la crisi, durant l’any passat a la demarcació es van presentar 849 concursos de creditors. Són un 13% més que al 2022 (quan la xifra va ser de 746). Però allò que crida l’atenció és que, de totes les insolvències que van entrar als dos jutjats mercantils, pràcticament la immensa majoria les van presentar particulars. En concret, fins a 791 casos són gironins ofegats pels deutes que van decidir acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat, xifra que suposa gairebé un 80% més en comparació amb el 2022 (quan van ser-ne 444).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona