Política

guerra a europa

Putin desplegarà tropes i armament pesant a la frontera amb Finlàndia

Considera un error l’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dimecres que Rússia desplegarà tropes i armament pesant a la frontera amb Finlàndia després de l’ingrés d’aquest país i de Suècia en l’OTAN.

“Si ni tan sols teníem tropes, les havíem retirat totes d’allí, de la frontera ruso-finlandesa Per a què ho van fer?(...) És el que van decidir. Però no teníem allí tropes i ara les tindrem. Allí no hi havia sistemes ofensius i ara apareixeran”, ha dit durant una entrevista amb el Canal U de la televisió russa i l’agència oficial RIA Novosti.

Un pas sense sentit

Putin ha criticat la decisió de tots dos països nòrdics de “pas sense sentit” a l’hora de garantir els seus interessos nacionals, encara que els suposi estar protegits per un paraigua nuclear.

Putin ha recordat que les relacions entre Rússia i Finlàndia, que va fer costat a Ucraïna des de l’inici de la guerra fa més de dos anys, van ser en el passat “ideals”, ja que no hi havia cap contenciós entre ells. “I crec que es beneficiaven més sent neutrals, perquè és una cosa que els proporciona uns certs avantatges, almenys com a plataforma negociadora per a reduir les tensions a la mateixa Europa”, ha afirmat.

Des que Finlàndia i Suècia anunciessin la seva intenció d’ingressar en l’Aliança, Moscou ha advertit que reforçaria la seva presència militar en el flanc nord-occidental.

“No hi havia problemes. Ara, n’hi haurà. Crearem el districte militar de Leningrad (nord-oest) i concentrarem allí unes certes unitats militars. Perquè ho necessitaven? Són simples ximpleries”, va dir Putin el desembre passat.

Protegir Sant Petersburg

Moscou es proposa reforçar el seu flanc nord-occidental, especialment la regió que envolta la segona ciutat del país, Sant Petersburg, que es troba a tot just uns 300 quilòmetres de la capital finlandesa, Hèlsinki.

Els experts consideren que l’ingrés finlandès en l’Aliança Atlàntica és un dels majors errors de càlcul de Putin quan va llançar el febrer de 2022 la seva campanya militar a Ucraïna, ja que Rússia i Finlàndia comparteixen 1.300 quilòmetres de frontera.

Preparat per a una guerra nuclear

Putin també ha assegurat que Rússia està preparada en cas que Occident decideixi desfermar una guerra nuclear, encara que ha considerat que aquesta opció és improbable avui dia.

Putin ha insistit que Rússia està preparada “des del punt de vista tècnic i militar” i que aquest armament “es troba permanentment en disposició de combat”.

Respecte a la guerra a Ucraïna, ha subratllat que “mai” hi ha hagut necessitat d’emprar “mitjans de destrucció massiva” en resposta a una pregunta sobre el possible ús d’armes nuclears tàctiques al país veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries