Política

Unió Europea

Von der Leyen viatja a Groenlàndia per reforçar la presència de la UE a l’Àrtic

La presidenta de l’executiu europeu obrirà una oficina de la Comissió Europa a Nuuk

L’illa té reserves de minerals rars estratègiques per a la transició verda de l’economia europea

La presidenta de la Comissió Europea (CE) visita aquest dijous i divendres, respectivament, les Illes Fèroe i Groenlàndia per estrènyer les relacions amb els dos arxipèlags nòrdics, que no pertanyen a la Unió Europea (UE) tot i la seva vinculació amb Dinamarca.

Von der Leyen, que visita les illes acompanyada de la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, signarà avui amb el cap del govern feroès, Aksel V. Johannesen, un acord de cooperació reforçada entre la UE i les Illes Fèroe. Demà es reunirà amb el primer ministre grenlandès, Múte Bourup Eged, per ratificar diversos acords en els àmbits d’educació i el medi ambient.

A la cerimònia de signatures també es formalitzarà l’establiment la futura oficina de la Comissió Europea a la capital grenlandesa, Nuuk. La delegació, que estarà formada per quatre funcionaris, servirà per reforçar la cooperació entre Groenlàndia i la UE en àrees prioritàries com les matèries primeres, el clima i l’energia.

El desglaç dels casquets polars a Groenlàndia no està suposant nomes un notable indicador de l’evolució climàtica del planeta, sinó que també ha estat el tret de sortida d’una nova febre de l’or geoestratègica a la regió àrtica.

Brussel·les ha identificat a Groenlàndia més dos terços de les matèries primeres fonamentals per a la industria comunitària i la transició verda. Entre els vastos recursos naturals de l’illa –la més gran del món, si no es té en compte Austràlia– hi ha terres rares i altres minerals estratègics dels quals actualment la UE depèn en gran part de la Xina.

L’interès europeu en aprofundir la seva relació amb Groenlàndia es va materialitzar al novembre amb la signatura d’un memoràndum d’entesa sobre una associació estratègica per desenvolupar cadenes de valor sostenibles de les matèries primeres.

El viatge de Von der Leyen a Nuuk busca consolidar aquest compromís i impulsar els llaços bilaterals amb el país àrtic en un moment en què creix l’interès de les grans potències mundials per la regió polar, sobretot dels Estats Units i Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona