Política

política

La Comissió de Venècia demana acotar l’abast temporal i la cobertura de l’amnistia

Recomana que la llei s’aprovi per una majoria qualificada i no simple

Fonts del PP i de la Moncloa fan interpretacions contràries i asseguren que l’informe final dona la raó al seu posicionament

La Comissió de Venècia considera que la llei d’amnistia cobreix un període molt ampli i ofereix una cobertura massa vaga, per la qual cosa considera que s’hauria d’acotar temporalment i materialment, i en recomana una aprovació per majoria qualificada, no només absoluta. Al dictamen emès aquest migdia sobre la proposició de llei aprovada ahir al Congrés, avançat per l’agència Efe, aquest òrgan d’experts constitucionalistes del Consell d’Europa objecta que una amnistia no s’ha de dissenyar per beneficiar determinats individus i dona diverses recomanacions.

Considera, així, que caldria establir una relació més directa entre els actes de preparació de les consultes independentistes que es van organitzar a Catalunya el 9-N del 2014 i l’1-O del 2017 i els actes de malversació i corrupció que quedarien amnistiats. Pel que fa al fet que també estigui cobert el terrorisme, indica que el principi rector és que “les amnisties només són compatibles amb els estàndards internacionals si s’exclou de la seva aplicació les violacions serioses de drets humans”.

Sobre el fet que s’hagi recorregut a una llei orgànica l’aprovació de la qual necessita una majoria absoluta, la Comissió de Venècia recomana que s’intenti assolir una majoria més àmplia amb l’objectiu d’aconseguir “una reconciliació política i social”.

Les conclusions ja han donat peu a interpretacions completament oposades per part del PP i el PSOE. Segons fonts dels populars, el dictamen final ha acceptat totes les al·legacions que hi havien presentat, amb la qual cosa “no avala” la llei i “evidencia les mentides” del PSOE, ja que segons ells “depassa els límits del dret europeu i denuncia que es vulneren la separació de poders i la independència del poder judicial”. A més, a partir que se suggereixi una majoria qualificada, asseguren que cal una “reforma constitucional” per poder aprovar l’amnistia.

En canvi, segons fonts de la Moncloa, el dictamen final confirma la “legitimitat política” de l’amnistia com a instruments de reconciliació i que “no afecta el principi d’igualtat ni la separació de poders”. A més, segons el govern espanyol, “tomba la principal mentida del PP”, que encara diu que cal una reforma constitucional, ja que l’informe “ratifica que es pot aprovar mitjançant llei orgànica”. En aquest sentit, com que recomana una majoria més àmplia, les mateixes fonts conviden el PP a sumar-s’hi “per a la convivència a Catalunya”. La Moncloa també es mostra satisfeta que el dictamen final reconeix que han de quedar exclosos els delictes de terrorisme que causin violacions greus, com s’ha fet, i que destaca “el respecte a la independència judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà