Política

política

El govern proposa gestionar i recaptar el 100% dels impostos a Catalunya

A canvi es crearien dos fons per pagar la quota de serveis que dona l’Estat i contribuir a la solidaritat interterritorial

Implicaria responsabilitzar-se dels 52.000 milions en tributs que es generen ara a Catalunya

La proposta de model de finançament singular que la Generalitat posarà sobre la taula del govern de l’Estat passa per la recaptació i gestió -inclosa la capacitat normativa- d’absolutament tots els impostos que paguen els ciutadans a Catalunya. “Cal un canvi de paradigma, fins aquí hem arribat”, ha etzibat la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, després del consell executiu en què ha presentat el document, que vol acabar amb un dèficit fiscal estructural dels últims 40 anys, que s’enfila ja als 22.000 milions l’any. Això sí, de manera similar al concert basc, on funciona el ‘cupo’, la proposta s’ofereix a fer una aportació a l’Estat pels serveis comuns que presta a Catalunya, com ara Acció Exterior, Defensa o Justícia. A més, a diferència del sistema foral, proposa un segon fons de «reequilibri territorial» per seguir ajudant les comunitats amb menys capacitat fiscal. En tots dos casos, això sí, Mas Guix ha evitat donar xifres aproximades que calcula el govern com a punt de partida, ja que assegura que seran “mètriques subjectes a negociació política”.

El document ha fet una anàlisi exhaustiva de diversos estats federals del món i ha conclòs que el sistema espanyol de finançament territorialitzat presenta nombroses «anomalies», com el fet que la Generalitat no vegi ni un euro dels més de 5.000 milions que es recapten de l’Impost de Societats, el sistema de bestretes i liquidacions actual que “dificulta la planificació pressupostària” o que no es respecti l’ordinalitat en l’aportació que fan els territoris. Segons les últimes dades disponibles del 2021, el govern ha calculat que rebria 26.365 milions més dels que li van arribar, uns 52.000 milions d’euros en total, dels quals només la meitat, uns 25.600, van tenir aleshores una aplicació directa a Catalunya. De fet, ara l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) només recapta un 9% dels tributs que es paguen, uns 4.900 milions entre els impostos propis (742 milions, un 1,4%) i els cedits totalment.

El president Pere Aragonès presentarà públicament la proposta demà al matí en una conferència a Madrid, i farà arribar avui el document a tots els grups i al ministeri, amb qui no hi ha concertada cap trobada. Mas, però, encara confia que tot i que l’executiu té data de caducitat el 12 de maig, encara es produeixi la convocatòria de la comissió bilateral entre els dos governs per parlar específicament del finançament català, tal com preveu l’acord d’investidura de Pedro Sánchez, que s’havia de reunir en el primer trimestre. En cas contrari, la proposta quedarà “per al proper govern”, ha admès. En tot cas, la consellera ha insistit que, si de l’actual executiu depèn, Catalunya no participarà en una negociació multilateral sobre la reforma del sistema, com pretén la Moncloa, si bé ha admès que la recaptació de tots els impostos podria tenir una implantació gradual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona