Política

Irlanda

Simon Harris, principal favorit per substituir Varadkar

L’actual ministre d’Educació Superior és l’únic candidat a liderar el partit democratacristià Fine Gael

Els altres tres ministres que podien rivalitzar amb ell han descartat competir pel càrrec

El ministre irlandès d’Educació Superior, Simon Harris, es perfila com el principal favorit per substituir Leo Varadkar com a primer ministre i líder del partit democratacristià Fine Gael.

L’endemà que Varadkar anunciés per sorpresa la seva renúncia per motius “personals i polítics”, tres altres ministres que eren considerats com a potencials rivals de Harris han descartat competir pels càrrecs.

Una de les favorites a priori, la titular de Justícia i Interior, Helen McEntee, ha confirmat aquest dijous que no participarà en la cursa per succeir Vardkar perquè “no és el moment adequat” per a ella. La dirigent conservadora ha negat que la seva decisió tingui a veure amb les crítiques que va rebre per la gestió dels disturbis que van assolar el centre de Dublin el passat novembre després d’un apunyalament múltiple.

McEntee ha manifestat públicament el seu suport a Harris, com també ho ha fet Heather Humphreys, la ministra de Desenvolupament Rural i Comunitari. Humphreys, que també és titular de Protecció Social, ha reconegut que havia pensat en competir pel lideratge i ha agraït els suports rebuts en les últimes 24 hores.

Tampoc optarà als càrrecs el ministre de Despesa Pública, Paschal Donohoe, que ha prioritzat la seva tasca ministerial i la de president de l’Eurogrup.

Prèviament ja s’havia descartat Simon Coveney, que va competir amb Varadkar pel lideratge del partit l’any 2017. “Vaig tenir la meva oportunitat i no vaig tenir èxit; crec que hi ha molt talent al partit”, ha declarat l’actual ministre d’Empreses, Comerç i Ocupació.

El període per presentar les candidatures ha començat aquest dijous al matí i finalitzarà el proper dilluns al migdia. Si finalment hi ha més aspirants, el resultat del procés de nominació es coneixerà el 5 d’abril.

Harris, de 38 anys, va ser amb 24 el membre més jove de la 31ena legislatura del Dáil Éireann, la cambra baixa de l’Oireachtas, el Parlament Irlandès. El 2016, amb 30 anys, es va convertir en ministre de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona