Política

unió europea

Brussel·les proposa incrementar al 50% els aranzels al gra de Rússia i Bielorússia

La iniciativa busca reduir la possibilitat que Moscou utilitzi l’agricultura per finançar la seva maquinària de guerra i desestabilitzar el mercat europeu

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimecres incrementar els aranzels a les importacions de cereals procedents de Rússia. I és que tot i les sancions que des de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna el 24 de febrer passat s’han anat imposant a Moscou per intentar d’ofegar l’economia russa, els productes agrícoles bàsics, com el blat, continuen formant part del règim general amb tercers països.

Després que la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, hagués avançat ahir la mesura, Brussel·les ha donat a conèixer aquest divendres els detalls de la mesura, que també s’aplicarà a Bielorússia.

Segons ha indicat la presidenta del govern comunitari en un comunicat i recollit per l’ACN, els aranzels a les importacions s’incrementaran fins al 50% o bé fins als 95 euros per tona, depenent del producte.

La decisió busca “desincentivar les importacions actuals” i reduir els 1.300 milions d’euros que Rússia va ingressar el 2023 per la venda de productes agrícoles a la UE. La Comissió Europea destaca que les tarifes només s’aplicaran a la Unió Europea perquè no tinguin efectes en països tercers que puguin posar en risc la seguretat alimentària.

Les noves taxes, segons explica l’ACN, afectaran cereals, productes oleaginoses i altres productes derivats procedents de Rússia i Bielorússia.

La mesura arriba després de diverses queixes del sector agrícola i davant la creixent preocupació per part de Brussel·les que Rússia pugui utilitzar les seves exportacions de cereals per generar “distorsions” al mercat interior.

A banda de prevenir la desestabilització del mercat intern i de combatre la confiscació de gra ucraïnès per part de Rússia, Brussel·les confia que la decisió també serveixi per “restringir una altra font de finançament important per a l’economia russa i, per extensió, la seva maquinària de guerra”.

Segons Von der Leyen, l’increment dels aranzels “reduirà els riscos al mercat intern i entre els agricultors”. Al mateix temps, defensa el compromís de l’executiu per garantir la “seguretat alimentària global, especialment per als països en vies de desenvolupament”. “Creiem que hem trobat l’equilibri adequat entre donar suport a l’economia a les comunitats agrícoles”, ha resumit en la nota la presidenta del govern comunitari.

La proposta serà avaluada ara pels diferents estats membres i, un cop adoptada, l’aplicació de les noves tarifes serà immediata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona