Política

Guerra a Gaza

Rússia i la Xina veten una resolució dels EUA que demanava un alto el foc immediat a Gaza

El text presentat per Washington condicionava el cessament de les hostilitats a l’alliberament dels ostatges israelians que continuen en mans de Hamàs a l’enclavament palestí

Nou fracàs pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, un cop més bloquejat per l’enfrontament diplomàtic entre les grans potències. L’òrgan executiu de l’ONU ha rebutjat aquest divendres una proposta de resolució impulsada pels Estats Units sobre un alto el foc immediat a la Franja de Gaza, on han mort prop de 32.000 persones d’ençà de l’inici de l’ofensiva bèl·lica israeliana, el 7 d’octubre passat en resposta a l’atac de Hamàs al sud d’Israel.

El paràgraf clau del text destacava “la necessitat d’un alto el foc immediat i sostingut per protegir els civils de totes les parts, permetre l’entrega d’ajuda humanitària essencial i alleujar el patiment humà” i el vinculava a l’alliberament dels ostatges israelians en mans encara de Hamàs. Aquesta era la primera vegada que els Estats Units, principal aliat d’Israel, es mostraven a favor d’un alto immediat a la Franja després d’haver vetat tres resolucions en aquest sentit en el Consell de Seguretat de l’ONU.

Onze països han votat a favor de la resolució elaborada per Washington, però no ha obtingut l’aval de Rússia i la Xina, que tenen dret a vet i l’han exercit. També hi ha votat en contra Algèria, mentre que la República de Guyana s’ha abstingut.

La proposta de resolució votada aquest divendres havia estat negociada durant un mes i els EUA havien presentat fins a sis esborranys diferents fins a arribar un text que no pogués ser vetat per Rússia i la Xina, però finalment aquests dos països han exercit el seu dret a vet. El motiu al·legat per Pequín i Moscou és que el text continuava sent tímid, que es limitava a manifestar “la necessitat d’un alto el foc immediat” sense exigir-lo explícitament.

En concret, Pequín ha justificat el seu vet perquè la resolució “no dona resposta real a la necessitat d’un alto el foc immediat”. “L’esborrany nord-americà posa precondicions per un alto el foc, que no és tan diferent que donar llum verda a continuar amb el conflicte”, ha argumentat el representant xinès davant les Nacions Unides, Ma Zhaoxu, en declaracions recollides per les agències internacionals. Per la seva banda, l’ambaixador rus davant l’ONU, Vasily Alekseyevich Nebenzya, havia criticat públicament el text abans de la votació per considerar que no instava amb prou contundència a l’alto el foc sinó que es limitava a considerar “imperatiu un alto el foc immediat i sostingut per protegir els civils”. A més, el diplomàtic rus va dir que la resolució presentada per Washington suposava “donar llum verda a Israel perquè dugui a terme una operació militar a Rafah”, segons recull l’agència Efe.

En aquest moment es negocia en paral·lel al Consell de Seguretat una altra resolució amb un llenguatge més clar sobre l’alto el foc. Rússia i la Xina ja han avançat el seu surt al text i cal esperar quina serà la posició dels EUA, que podria vetar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona