Política

guerra a europa

Un atac rus a gran escala contra Ucraïna fa activar l’alerta aèria a Polònia

Varsòvia diu que un míssil rus dirigia a la regió ucraïnesa de Lviv va violar el seu espai

Les forces poloneses es troben en alerta

Les autoritats ucraïneses han denunciat que Rússia ha llançat aquesta matinada una onada d’atacs contra la capital ucraïnesa, Kíiv, i la regió occidental de Lviv. La veïna Polònia, membre de l’OTAN i de la UE, ha activat l’alerta aèria després de constatar que un dels míssils ha violat el seu espai aeri durant 39 segons. Varsòvia ha posat les seves forces en alerta i ha reforçat la seguretat.

Segons informen les autoritats ucraïneses, les alarmes antiaèries a Ucraïna s’han activitat al voltant de les quatre de la matinada. L’exèrcit rus ha llançat vint-i-nou míssils de creuer des de catorze avions estratègics Tu-95MS i vint-i-vuit drons sobre Ucraïna. Vint projectils i set drons han caigut sobre la regió de Lviv, segons ha explicat l’alcalde de capital del mateix nom, Andriy Sadovy, mentre que la resta han estat llançats contra Kíiv, en el segon gran bombardeig contra la capital ucraïnesa en menys de quatre dies. De moment, les autoritats no han informat de víctimes mortals.

Ucraïna ha contraatac colpejant dos vaixells russos i un centre de comunicacions a Sebastòpol, a la Crimea ocupada.

Pel que fa a la veïna Polònia, el ministre de Defensa del país, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, ha confirmat l’entrada d’un míssil rus durant 39 segons a l’espai aeri polonès, la qual cosa ha dut Varsòvia a declarar l’estat d’alerta de la seva força aèria i a informar d’urgència a la cúpula de seguretat formada pel president, el primer ministre, el cap de la diplomàcia i el cap de l’estat major de l’Exèrcit. El govern polonès, membre de l’OTAN i de la UE, ha reclamat explicacions a Moscou i li ha exigit que aturi “els atacs terroristes aeris contra els habitants d’Ucraïna”.

Un atemptat, divendres, contra una sala de concerts de Moscou amb almenys 137 morts ha augmentat la tensió entre Rússia i Ucraïna. El president rus, Vladímir Putin, intenta involucrar Kíiv en l’atac tot i haver estat reivindicat per Estat Islàmic. Les autoritats ucraïneses, per la seva banda, neguen qualsevol implicació en la massacre.

Els aliats de Kíiv han condemnat sense pal·liatius l’atac. Occident ha rebutjat l’atac de manera unànime i ha expressat la seva “simpatia” pel “poble rus”. Els Estats Units, de fet, havien avisat Rússia que un atac terrorista podia ser “imminent” en el seu territori, i havien advertit els seus ciutadans al país d’evitar grans aglomeracions.

El primer ministre polonès, l’europeista Donald Tusk, també ha condemnat els atacs al Crocus City Hall de Moscou, però ha advertit Putin que no els aprofiti per a la seva guerra a Ucraïna. “Esperem que aquesta terrible tragèdia no serveixi de pretext per a ningú per escalar la violència i les agressions”, ha assegurat en un missatge a ‘X’ recollit per l’ACN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona