Política

senegal

L’opositor Faye guanya les presidencials a la primera volta

El candidat oficialista Ba ja l’ha felicitat per la victòria

S’espera la publicació dels resultats definitius per a final d’aquesta setmana

Terratrèmol polític al Senegal. El principal candidat de l’oposició Bassirou Diomaye Faye, fins fa deu dies a la presó, hauria guanyat les eleccions presidencials a la primera volta. L’oficialista Amadou Ba ha reconegut aquest dilluns la derrota i ha trucat a Faye per felicitar-lo pel seu triomf, segons informa l’exprimer ministre senegalès en un comunicat recollit per l’agència Efe i els mitjans francesos.

“En vista de l’evolució dels resultats de les eleccions presidencials i a l’espera de la proclamació oficial, felicitar al president Bassirou Diomaye Diakhar Faye per la seva victòria en la primera volta”, afirma Ba en la nota.

Faye, de 44 anys, ha estat donat guanyador segons els resultats provisionals publicats a la premsa i a les xarxes socials, la comissió electoral nacional té fins aquest divendres per publicar els resultats provisionals, abans que la validació del Consell Constitucional. D’acord amb les projeccions publicades a la premsa local, Faye hauria guanyat les eleccions amb el 57,4% dels vots, seguit de Ba amb el 31,9% de les paperetes. Si es confirmen aquests resultats, no seria necessària una segona volta, ja que el candidat de l’opositor partit Patriotes Africans del Senegal pel Treball, l’Ètica i la Fraternitat (Pastef) hauria guanyat amb més del 50% dels vots.

Centenars de senegalesos han sortit als carrers de Dakar per celebrar la victòria de l’exsindicalista amb tics populistes. La votació estava inicialment prevista pel 25 de febrer passat, però el president sortint del país, Macky Sall, va decretar el seu ajornament. Una decisió que va ser interpretada com un intent de Sall d’aferrar-se al poder. La mesura va provocar una onada de violència al país que va deixar almenys quatre morts. Després de setmanes de confusió que van posar a provar la democràcia del país considerat el més estable de l’Àfrica occidental, els tribunals van anul·lar el decret i van convocar-se les eleccions pel 24 de març. La campanya es va reduir a dues setmanes per caure en ple mes del Ramadà. Les eleccions van transcórrer sense incidents i amb una alta participació. A falta de dades oficials, segons la televisió estatal RTS, la participació va ser del 71%.

La majoria dels electors han apostat pel canvi després de dotze anys de govern de Sall, del Partit Aliança per a la República. Sall no podia tornar a presentar-se després d’haver complert els dos mandats de sis anys que preveu com a màxim la Constitució senegalesa. L’absència del seu nom a les paperetes va dur a la coalició de govern, Partit Aliança per a la República, a apostar per l’exprimer ministre Ba, que representa la imatge de la continuïtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona