Política

Susanna Bazán López

Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

“El repte de Porqueres és com mantenir els equipaments i serveis sense que repercuteixi en la pressió fiscal dels veïns”

“Ens preocupen els processos judicials oberts com el de la urbanització de Puig Surís, on hi ha un conflicte d’interessos”

Hem aconseguit per primera vegada que es posin en marxa pressupostos participatius

Nascuda a Santa Coloma de Gramenet, el 1975, viu al Pla de l’Estany des dels sis anys. Diplomada en ciències empresarials per la UdG (1997), és graduada en administració i direcció d’empreses per la UOC (2022). Ha treballat a l’empresa privada i a l’administració com a tècnica de promoció econòmica a l’Ajuntament de Girona i coordinadora de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Banyoles. És regidora i cap de l’oposició a Porqueres per Junts des del 2015. Va ser fundadora i presidenta del Club de Patinatge Artístic Porqueres.

Des de fa 30 anys l’alcaldia de Porqueres és del mateix color polític. Diu que és una “plaça difícil”.
Independents de Porqueres (IdP) està governant pel llegat que va deixar l’alcalde Xavier Gifra (1999-2003). Però han passat molts anys i caldria un canvi de govern per revertir una mala gestió interna. Però hi ha una dinàmica, una inèrcia instal·lada i és difícil. IdP té una majoria gran, de nou regidors, enfront dels dos de Junts.
Quina radiografia en fa?
Hi ha una mala gestió del govern. Vinc de l’administració pública, de treballar en altres consistoris, i per tant sé el funcionament de tot plegat. Vaig quedar molt parada perquè incomplia la llei de contractació, la general de subvencions, la de transparència… Des de l’oposició, la nostra feina ha estat fiscalitzar-ho. Fins i tot vam aconseguir aturar els pressupostos, no perquè no volguéssim que es tiressin endavant subvencions, sinó que volíem que l’Ajuntament s’adonés que no s’estaven fent bé les coses i rectifiqués. Era el 2016. Finalment vam retirar les al·legacions i el pressupost va tirar endavant. Amb els anys hem aconseguit que es millorin moltes coses, però encara hi ha molta feina a fer, i així ho veiem en els plens. Porqueres ha crescut molt. Som més de 4.700 habitants, però també hem crescut molt pel que fa a equipaments i serveis. Som un municipi petit que vol ser gran. Tenim una biblioteca municipal impressionant, piscina i molts serveis que no tenen altres ajuntaments més grans. Però d’altra banda també hi ha una càrrega fiscal molt important. Des de l’oposició vam aconseguir que es congelés l’IBI del 2015 al 2022. Però el 2023 ja no hem pogut fer res amb la majoria còmoda d’IdP. Així l’IBI s’ha apujat un 4,04%. Tenint en compte el context d’inflació, l’augment del tipus d’interès… no creiem que fos el millor moment, i per això vam votar en contra de les ordenances fiscals. Quant a la taxa de recollida d’escombraries porta a porta, també ha augmentat molt. Porqueres va anar per lliure en la implementació de la recollida selectiva porta a porta. Des de Junts sempre hem pensat que ha de ser un projecte comarcal. El govern va dir que així es reduiria la taxa d’escombraries, i no ha estat així. Des de l’oposició ens queixem que no s’explica tot als veïns. El rebut ha anat incrementant-se. El repte que té el govern de Porqueres és com mantenir els equipaments i serveis i que no repercuteixi en la pressió fiscal. Porqueres quan tanca el pressupost té superàvit.
Quins projectes podrien contribuir a reduir la factura municipal dels equipaments?
Les comunitats energètiques a la pista coberta i que han de donar servei a la biblioteca, al pavelló, a l’escola, però és un projecte que va molt lent.
Com a oposició poden implementar polítiques?
Es pica pedra i fem propostes. Hem aconseguit per primera vegada que es posin en marxa pressupostos participatius. Ho tenim al programa des del 2015. Hem aconseguit una de les línies de subvencions de la Diputació de Girona i ja tenim l’empresa contractada que ho gestionarà. L’alcalde ens n’ha fet partícips. Penso que del procés en poden sortir idees que el govern en podrà treure profit.
Què els preocupa en especial?
Els processos judicials oberts en qüestions urbanístiques. Hi ha el cas de Puig Surís. El projecte el va redactar el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i es va aprovar a finals del 2015. El 2021 es va aprovar la licitació de les obres. Durant tot aquest temps, fins a l’adjudicació, vam votar a favor del projecte, però fa tres anys ens vam adonar que hi havia un conflicte d’interessos, ja que persones que estaven governant havien comprat terrenys el 2017, després de l’aprovació del projecte i abans de la licitació de les obres. És un exemple de mala gestió. Quan hi ha un possible conflicte d’interessos, la llei diu que les persones que estan en el govern no poden participar del debat relacionat amb el projecte. Quan ens en vam adonar ho vam denunciar, i des de llavors quan es tracta Puig Surís en el ple, en surten. L’empresa concessionària de les obres, el 2022, va demanar una revisió de preus, l’Ajuntament ho va denegar i van aturar les obres. Ara estem en un litigi i s’ha contractat un advocat en el límit de la llei de contractació, més procurador i recursos, i tot això ho està pagant l’Ajuntament. Les obres es van licitar per dos milions i mig d’euros més IVA. Però quan es torni a licitar serà molt més. Ara tot el procediment està aturat degut al judici. La mala gestió ha portat l’Ajuntament fins a aquest punt en el cas de Puig Surís.
Quines altres males praxis han detectat?
L’Ajuntament ha anat creant entitats, associacions que porten la gestió d’equipaments i de serveis que amaguen la subcontractació de serveis públics. És el cas del Bosc de Can Ginebreda i el Centre Cívic, on hi ha entitats al capdavant creades per persones que havien estat en el govern. Al Bosc de Can Ginebreda se li dona una subvenció anual en concepte de dinamització turística, i aquesta subvenció l’entitat la justifica amb nòmines d’una persona que s’encarrega de desbrossar el bosc. No és correcte. Estem subcontractant un servei de manteniment del bosc a través d’una entitat. El Cívic s’ha de gestionar directament des de l’Ajuntament, i no creant una entitat per amagar subcontractacions.
Què hi falta, a Porqueres?
Hi falta habitatge, lloguer social. IdP ho porta al programa des de fa vint anys. No avança. Som un municipi tensionat perquè no tenim prou habitatge per fer front a la demanda. Crec que és urgent que es faci el projecte de Guitarres Camps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona