Política

guerra a gaza

Biden condiciona el suport dels EUA a Israel a mesures de protecció dels civils a Gaza

El president nord-americà demana per telèfon al ‘premier’ israelià que tanqui un acord immediat amb Hamas

Els Estats Units han fet un gir significatiu en la seva política en relació a Israel, molt pressionats per l’opinió pública sensibilitzada amb la situació humanitària de la població a la Franja de Gaza, especialment desprès de l’atac israelià a un comboi humanitari que va fer set morts. El president nord--americà, Joe Biden, ha mantingut aquest dijous una conversa telefònica amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en què ha advertit al cap de govern d’Israel que la política nord-americana sobre Gaza estarà condicionada al fet que Israel prengui mesures per garantir la seguretat dels civils i els treballadors humanitaris.

En la trucada, de menys de trenta minuts, Biden ha demanat a Netanyahu un alto-el-foc immediat a la regió i ha demanat a Israel que “tanqui un acord sense dilació” amb Hamas perquè els ostatges israelians tornin a casa, gairebé sis mesos després de l’atac del grup islamista palestí del 7 d’octubre.

Biden ha anat canviant el seu discurs en relació a Israel, que ha passat del suport gairebé absolut a totes les decisions de Netanyahu a demanar-li que faciliti corredors humanitaris i, ara, a parlar d’un alto-el-foc. Segons els analistes polítics nord-americans, el canvi gradual de posició del president demòcrata és fruit de la pressió de l’ala més progressista del partit, que ha expressat el seu descontentament amb el suport incondicional de Biden a Israel a mesos de les eleccions presidencials del novembre.

Tot i que Biden no ha supeditat, de forma explícita, el suport dels Estats Units a Israel al fet que el govern israelià faci un alto-el-foc a la Franja de Gaza ni l’ha condicionat a cap mesura concreta, el president nord-americà ha “deixat clara la necessitat que Israel anunciï i apliqui una sèrie de mesures específiques, concretes i mesurables per abordar el dany civil, el patiment humanitari i la seguretat dels treballadors humanitaris”, segons ha dit la Casa Blanca en la seva declaració. El president també “ha deixat clar que la política dels Estats Units respecte de Gaza estarà determinada per l’avaluació de l’acció immediata d’Israel en aquests passos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid