Política

amèrica llatina

La UE se suma a la condemna de l’assalt a l’ambaixada de Mèxic a Quito

La Unió Europea se suma al rebuig generalitzat dels països de l’Amèrica Llatina

La policia equatoriana va irrompre per la força a la seu diplomàtica per detenir l’exvicepresident del país andí Jorge Glas

La Unió Europea (UE) ha condemnat aquest diumenge la “violació” de la seu de l’ambaixada de Mèxic a l’Equador durant l’assalt perpetrat aquest divendres per la policia equatoriana per a detenir a l’exvicepresident del país andí Jorge Glas i va destacar “la importància de respectar” la Convenció de Viena, que regula les relacions diplomàtiques entre els Estats.

“Qualsevol vulneració de la inviolabilitat de les seus d’una missió diplomàtica infringeix la Convenció de Viena i, per tant, ha de ser rebutjada”, asseguren els Vint-i-set en un comunicat signat pel portaveu del cos diplomàtic de la UE, Peter Stano, i recollit per l’agència Efe.

La UE afirma que protegir la integritat de les missions diplomàtiques i del seu personal “és fonamental per a preservar l’estabilitat i l’ordre internacional”, així com per fomentar “la cooperació i la confiança entre nacions”.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, també ha condemnat la “violació” de l’ambaixada mexicana a Quito per part de la policia de l’Equador en un missatge publicat aquest diumenge a la xarxa social X i recollit per Efe. En la nota, Borrell qualifica l’acció de “clar incompliment de la Convenció de Viena” i demana “respectar el dret internacional diplomàtic”.

La condemna europea se suma al rebuig gairebé unànime dels països de l’Amèrica Llatina i de l’Organització d’Estat Americans (OEA), que dissabte es van posicionar al costat de Mèxic, que va trencar relacions amb l’Equador, ha retirat el seu personal del país i ha anunciat que denunciarà Quito davant el Tribunal Internacional de Justícia per la “violació flagrant del dret internacional i de la sobirania de Mèxic”.

Des de l’Argentina, passant per Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Cuba, Hondures, el Panamà, el Paraguai, el Perú, la República Dominicana, l’Uruguai, Veneçuela i Nicaragua. Aquest últim país ha trencat també relacions amb l’Equador, en solidaritat amb Mèxic.

També han condemnat l’acció de l’Equador, país que des de finals del novembre presideix el jove empresari Daniel Noboa, els Estats Units i el secretari general de l’ONU, António Guterres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona