Política

amnistia

El Senat posa en marxa el xoc amb el Congrés per la llei d’amnistia

El “conflicte entre òrgans constitucionals” impulsat pels populars pot acabar en mans del TC

El ple del Senat, controlat pel PP amb majoria absoluta, ha aprovat aquest dimecres posar en marxa el “conflicte entre òrgans constitucionals” amb el Congrés per la llei d’amnistia, cosa que no havia passat mai. Així, amb 148 vots a favor, 112 en contra i una abstenció, el ple ha aprovat demanar a la Cambra Baixa que retiri la proposició de llei d’amnistia que ja està tramitant en comissió la Cambra Alta. Aquest moviment del PP, però, no suposa un fre immediat en la tramitació de l’amnistia.

Aquest moviment, sense precedents en la relació d’ambdues cambres, pot acabar en mans del Tribunal Constitucional (TC) en el termini d’un mes si el Congrés dona una resposta negativa o no en dona cap. Llavors seria el TC qui hauria de dirimir si s’ha produït una invasió d’atribucions. Els populars han activat aquest pas en considerar que la proposta acordada entre el PSOE i l’independentisme per eliminar les causes relacionades amb el procés suposa una “reforma encoberta de la Constitució”.

El PP va proposar aquesta mesura amb la justificació que el Congrés hauria d’haver tramitat l’amnistia com una reforma constitucional i no com una llei orgànica.

En el ple d’aquest dimecres, el senador popular Antonio Silván ha defensat aquest pas afirmant que l’amnistia no és “matèria de llei” sinó “de Constitució”. “Considerem que el Congrés, en tramitar erròniament una amnistia com una proposició de llei orgànica, s’ha extralimitat en les seves competències”, ha indicat Silván en un debat celebrat al matí al Senat. Així mateix, ha argumentat que l’amnistia suposa la suspensió del Codi Penal per a persones “concretes”, fet que xoca amb la igualtat de tots els ciutadans davant la llei.

Per part del PSOE, el senador Francisco Manuel Fajardo ha qualificat la proposta del PP de “quieto todo el mundo”, parafrasejant unes paraules escoltades durant l’intent de cop d’estat del 23-F. Així mateix, ha remarcat que la cambra alta té competències per debatre i tramitar l’amnistia als encausats del procés i ha dit que si els populars no la comparteixin han d’anar al TC un cop s’aprovi la norma.

A partir d’ara, s’activa el mecanisme detallat a l’article 73 de la llei del TC, segons el qual si un òrgan constitucional creu que un altre envaeix les seves atribucions té un mes per votar en ple la decisió (el que ha passat aquest avui) i comunicar el conflicte a l’altre organisme, en aquest cas el Congrés, per demanar que retrocedeixi. Tal com indica el mateix tribunal, aquests conflictes es poden donar entre cambres però també entre organismes com el govern, el Consell General del Poder Judicial o el Consell d’Estat.

La sentència del TC que resol el conflicte determinarà a quin òrgan corresponen les atribucions constitucionals controvertides i declararà nuls els actes executats per invasió d’atribucions, resolent el que sigui procedent sobre les situacions jurídiques produïdes a l’empara d’aquests. A l’espera del seu resultat, la decisió del Senat, anunciada a finals de març, suposa un moviment més del PP per entorpir la tramitació de l’amnistia en el seu pas per la cambra alta, però sense exercir el bloqueig total que demanava Vox.

Amb tot, fonts del PP citades per Efe han indicat que la direcció del partit encara està sospesant si portarà el conflicte al Tribunal Constitucional durant la tramitació, quan el Congrés contesti o eludeixi contestar al requeriment del Senat, o si bé esperaran un recurs d’inconstitucionalitat quan la llei s’aprovi, unes setmanes més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona