Política

unió europea

L’Eurocambra demana que la UE reconegui el dret a l’avortament segur i legal

Els eurodiputats estan preocupats per l’increment del finançament a grups contraris a aquest dret

El Parlament Europeu (PE) ha urgit aquest dijous als països de la Unió Europea al fet que incloguin en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE el dret a un avortament segur i legal i l’accés “lliure, informat, ple i universal” a la salut i els drets sexuals i reproductius.

La resolució ha tirat endavant per 336 vots a favor, 163 en contra i 39 abstencions, amb el suport dels grups socialdemòcrata, liberal, verd, de l’esquerra i amb una fracció dels populars europeus, mentre que la resta d’aquest grup s’ha abstingut o ha votat en contra i la ultradreta i els conservadors han expressat el seu rebuig pràcticament frontal.

Entre els eurodiputats espanyols, només el PP, Vox i dos dels set eurodiputats de Ciutadans han votat en contra.

El text, que no és vinculant, demana als estats membres de la UE que reformin els tractats de la UE perquè la Carta de Drets Fonamentals passi a incloure en l’article 3 el dret de tota persona “a l’autonomia física i a un accés lliure, informat, ple i universal a la salut i els drets sexuals i reproductius, així com a tots els serveis sanitaris connexos, inclòs l’accés a un avortament segur i legal, sense discriminació”.

La reforma dels tractats, no obstant això, requereix la unanimitat dels vint-i-set països de la UE i és improbable que succeeixi per a un assumpte com l’accés a un avortament segur i legal, ja que regular-ho és una competència dels estats membres i en cadascun d’ells es fa de manera diferent.

L’Eurocambra, així i tot, incideix en la seva resolució en què els drets sexuals i reproductius “són drets humans fonamentals que han de protegir-se i millorar-se”, al mateix temps que condemna “tots els intents regressius de restringir o eliminar” els drets aconseguits fins ara o la intimidació als qui treballen per a protegir aquest dret.

Els eurodiputats s’han declarat preocupats pels augments del finançament a grups contraris al dret a un avortament segur i han demanat a la Comissió Europea que s’asseguri que aquests diners no provenen de fons europeus, al mateix temps que, en el mateix sentit, s’augmenti el pressupost públic a programes i subvencions actives en la defensa d’aquest dret.

Aquesta mateixa setmana, la Comissió Europea va validar el registre d’una iniciativa ciutadana europea titulada “La meva veu, la meva elecció: per un avortament segur i accessible”, els organitzadors del qual ara han d’obtenir almenys un milió de signatures de suport procedents de set dels estats membres.

Si ho aconsegueixen, la Comissió Europea estarà obligada a reaccionar i, en el cas de no prendre mesures legislatives, explicar per què no ho fan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona