Política

ECONOMIA

El Parlament Europeu aprova la reforma del mercat elèctric de la UE

La mesura busca garantir preus assequibles i estables, protegir els consumidors i impulsar el desplegament de renovables

El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous la reforma del mercat de l’electricitat de la Unió Europea (UE) plantejada durant la recent crisi de preus de l’energia, un ajust que busca llançar preus assequibles i estables, protegir els consumidors i impulsar el desplegament de renovables.

La reforma, composta d’un reglament i una directiva, va obtenir un ampli suport (433 vots a favor, 140 en contra i 15 abstencions; i 473 vots a favor, 80 en contra i 27 abstencions, respectivament) i serà oficial quan el Consell de la UE adopti també el nou disseny del mercat amb el qual el bloc comunitari també pretén allunyar-se dels hidrocarburs de Rússia.

Aquesta reforma també recull el dret al fet que els ciutadans que generin energia verda puguin compartir-la i aporta flexibilitats per a impulsar l’emmagatzematge elèctric o regular els mecanismes de capacitat per a donar suport a les renovables, legislació derivada pendent encara de definir-se.

El text pactat recull diverses mesures per a reforçar la protecció als consumidors i estableix uns criteris que permetin que el Consell, a proposta de la Comissió, declari una emergència energètica.

La negociació de la reforma, la primera de gran importància en el mercat elèctric en dues dècades, ha trigat només un any des que la Comissió va presentar la seva proposta, en gran manera per la convulsa situació geopolítica des que el president rus, Vladímir Putin, va començar “a jugar amb la maneta del gas” i a utilitzar “l’energia com una arma de guerra” poc abans de llançar la invasió sobre Ucraïna a gran escala.

Hidrogen

El Parlament Europeu també ha aprovat el disseny regulador del futur mercat de gasos renovables com el biometà o baixos en carboni com l’hidrogen, crucials per a descarbonitzar la indústria pesant i el transport marítim i aeri.

Entre altres punts, crearà una nova entitat per als operadors de xarxes d’hidrogen (ENNOH), un sistema per a aplicar tarifes de xarxa i una metodologia per a la certificació de gasos baixos en CO2, a més de facilitar que els usuaris puguin canviar de proveïdor amb facilitat.

“Per fi hem donat llum verda a l’hidrogen verd i llum vermella a la importació de gas rus”, va resumir el popular polonès i ponent del text, Jerzy Buzek.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona
la crònica

Suport a Sánchez, en família