Política

eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

La campanya electoral ha començat aquesta mitjanit a les comarques gironines marcada clarament per un to nacional però en què les propostes de la demarcació també tenen un paper destacat. Així, tots els partits han posat en marxa la maquinària electoral per plantejar els seus objectius en una campanya que es preveu intensa i en la qual apareixen moltes cares noves i que s’allargarà fins al 10 de maig. En joc hi ha disset escons a repartir (el 2021 JxCat en va obtenir 7: ERC, 4; el PSC, 3; la CUP-G, 2, i Vox, 1).

A Girona s’han proclamat quinze candidatures: PSC, Comuns–Sumar, PP, ERC, Frente Obrero, CUP, Vox, Cs, Aliança Catalana, Junts, Pacma, Per Un Món Més Just, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Alhora i Recortes Cero –va quedar exclosa la del Partit Univers Català.

Moltes cares noves

El PSC torna a apostar per Sílvia Paneque, guanyadora de les darreres eleccions municipals a Girona, que ha assumit durant aquesta legislatura el paper de consellera de transició ecològica en el govern alternatiu de Salvador Illa. Dani Cornellà també repeteix com a cap de llista de la CUP a Girona. L’exalcalde de Celrà és actualment diputat de la CUP al Parlament i president de la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament.

Junts, per la seva banda, estrena candidat: el garrotxí Salvador Vergés, enginyer de camins i empresari del sector agroalimentari. Des del 2021 ha exercit com a diputat al Parlament de Catalunya i en les últimes eleccions catalanes va ocupar la tercera posició de la llista de Junts a Girona. Igualment, ERC ha renovat la cap de llista i enguany ha apostat per Laia Cañigueral, que des del juny del 2021 és la delegada del govern de la Generalitat a Girona. A més, és secretària general de la Federació Regional de Girona d’Esquerra Republicana. Una altra cara nova és la d’Eloi Badia, que s’estrena al capdavant dels comuns a Girona. Actualment és diputat al Congrés dels Diputats. El PP també aposta pel canvi i enguany provarà de recuperar l’escó perdut el 2017 amb Jaume Veray, actual portaveu del partit a l’Ajuntament i president de la formació a la demarcació.

El nou campus de salut, la llengua, l’educació, la variant d’Olot i les Preses, la transició energètica -i els macroprojectes-, la simplificació administrativa, l’habitatge i la sequera són alguns dels punts que posen sobre la taula la majoria dels candidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona