Política

Alemanya

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus i promet “conseqüències”

Hackers russos ataquen webs de les institucions de Finlàndia i de la República Txeca pel seu suport a Ucraïna

La UE està disposada a prevenir els ciberatacs russos amb tot un “ventall” de mesures

La ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha denunciat aquest divendres que Rússia està darrere d’un ciberatac registrat l’any passat contra el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD) del canceller Olaf Scholz i ha amenaçat amb “conseqüències”.

El govern alemany ha conclòs ara el procés per a esclarir l’atribució de l’atac i aquest procedeix del grup APT28, vinculat a l’espionatge militar rus GRU, ha anunciat Baerbock des d’Adelaide, a Austràlia, segons un vídeo difós pel seu ministeri en xarxes socials.

“Uns hackers estatals russos han atacat a Alemanya en el ciberespai. És totalment inacceptable i no quedarà sense conseqüències”, ha reblat, durant una roda de premsa amb la seva homòloga australiana Penny Wong.

L’SPD va donar a conèixer el ciberatac en qüestió a l’estiu de 2023 i va explicar que aquest havia aprofitat una bretxa de seguretat del sistema operatiu Microsoft per a guanyar accés als comptes de correu electrònic dels líders de la formació socialdemòcrata.

Una portaveu va afirmar llavors que no es podia excloure que els hackers haguessin pogut robar dades d’alguns comptes de correu, mentre que el secretari general del partit, Kevin Kühnert, ja va formular la sospita que la mà de Moscou estava darrere de l’incident.

Se sospita que el mateix grup és responsable també de l’atac als sistemes del Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany) en 2015, al servidor de l’estatunidenc Partit Demòcrata en 2016 i contra la campanya presidencial d’Emmanuel Macron a França en 2017.

D’altra banda, un grup de hackers russos autodenominat “NoName057” ha atacat aquest divendres les pàgines web de diverses institucions de Finlàndia en represàlia pel suport prestat pel país nòrdic a Ucraïna en la seva guerra contra Rússia, segons ha informat el mateix grup en el seu canal de Telegram.

Els atacs informàtics van ser dirigits contra les webs del govern finlandès, la Cambra de Comerç, l’Institut d’Arbitratge i el banc d’imatges del Ministeri de Defensa, d’acord amb el llistat difós pel grup en el seu missatge de Telegram.

Fonts del ministeri de Defensa finlandès han confirmat que s’ha detectat un cert trànsit maligne en la seva pàgina web que ha provocat un alentiment del seu funcionament, encara que no va arribar a produir-se una caiguda total del sistema en cap moment.

El grup de hackers russos “NoName057”, fundat en 2022 després de l’inici de la guerra d’Ucraïna, és un dels més actius a l’hora de llançar ciberatacs contra institucions europees i organismes dels països membres de la Unió Europea (UE).

Preocupació a la UE

La Unió Europea ha assegurat aquest divendres que està disposada a respondre als atacs cibernètics que Rússia ha llançat en els últims anys contra diferents països europeus, amb “tot el ventall de mesures” de les quals disposa, després que Alemanya acusarà avui Moscou de robar dades del partit socialdemòcrata el 2023. “La Unió Europea està determinada a utilitzar tot el ventall de mesures per a prevenir, detenir i respondre al comportament maliciós de Rússia en el ciberespai”, ha dit l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, en un comunicat.

Resposta coordinada

El Consell de l’Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l’OTAN, també ha condemnat aquest divendres els ciberatacs promoguts per Rússia contra el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya i contra institucions de la República Txeca i de Finlàndia, i s’ha mostrat disposada a actuar conjuntament davant aquestes amenaces. En aquest sentit, els membres de l’OTAN han deixat clar que estan “decidits a emprar les capacitats necessàries per a dissuadir, defensar i contrarestar tot l’espectre de ciberamenaces per a donar-nos suport mútuament, fins i tot considerant respostes coordinades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona