Política

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

Netanyahu es nega a acabar la campanya militar a la Franja i els islamistes demanen als EUA la fi dels atacs

Israel i el grup islamista Hamas han tancat una nova ronda de negociacions, aquest cop al Caire, per mirar d’aconseguir un alto-el-foc a la Franja de Gaza sense que, aparentment, s’hagi assolit cap avenç, ja que Israel es nega a posar fi a una guerra que ja ha costat la vida de més de 34.600 palestins a Gaza.

Hamas ha anunciat que se n’anava del Caire després de dues jornades de negociació i ha afirmat que ha lliurat una resposta als mediadors d’Egipte i Qatar sobre la proposta d’acord, sense detallar-ne el contingut. Segons Efe, la proposta inclou una primera fase de quaranta dies de treva en la qual s’alliberarien 33 ostatges del total de 128 ostatges israelians retinguts per Hamas, mentre que l’exèrcit israelià es retiraria de les zones en les quals sigui present a la Franja de Gaza.

La delegació del moviment islamista es dirigia cap a Doha per reunir-se amb els seus dirigents i tornar dimarts al Caire “per completar les negociacions”, segons la televisió estatal egípcia Al Qahera News.

Unes cinc hores abans, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja havia anunciat, en un missatge gravat en vídeo, que el seu país no podia acceptar posar fi a la guerra a Gaza, un prerequisit que Hamas demana des de fa mesos per arribar a un acord. “Hamas s’ha mantingut atrinxerat en les seves posicions extremes, en particular la demanda de retirar totes les nostres forces de la Franja, acabar amb la guerra i deixar intacte Hamas”, va lamentar Netanyahu.

“No estem disposats a acceptar una situació en la qual els batallons de Hamas surtin dels seus refugis, tornin a prendre el control de Gaza, reconstrueixin la seva infraestructura militar i tornin a amenaçar els ciutadans d’Israel a les comunitats adjacents”, va afegir.

De forma gairebé simultània, el grup islamista va advertir que, tot i que seguien disposats a continuar negociant, no hi hauria acord si Israel, i tercers països com els EUA, no es comprometien a posar fi a la guerra, segons va dir el cap del buró polític de Hamas, Ismail Haniyeh, en un comunicat oficial publicat aquest diumenge al seu web.

“La prioritat del moviment és aturar l’agressió contra el nostre poble, la qual cosa és una posició fonamental i lògica, i estableix un futur més estable”, va dir Haniyeh. “Perquè serveix un acord si un alto-el-foc no és la seva primera conseqüència?”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA