Política

Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Álvaro García Ortiz al·lega que no serien imparcials perquè van signar una sentència anterior on l’acusaven de “desviació de poder”

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al Fiscal General de l’Estat

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha recusat quatre dels jutges del Tribunal Suprem (TS) espanyol que han de resoldre si pot continuar o no com a cap del Ministeri Públic, segons ha avançat El Independiente.

La recusació va dirigida contra Pablo Lucas, Antonio Fonseca, Luis Díez Picazo i José Luis Requero. García Ortíz argumenta que aquests quatre magistrats van dictar al novembre la sentència que va anul·lar el nomenament de l’ex-fiscal general Dolores Delgado com a fiscal togada del Suprem.

En la seva resolució, els magistrats acusaven García Ortíz de “desviació de poder” en considerar que la designació de la també ex-ministra de Justícia tenia la finalitat d’“assegurar” la promoció de Delgado a la màxima categoria de la carrera fiscal.

García Ortíz considera que aquests jutges no serien objectius per resoldre el recurs de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) contra la seva designació com a fiscal general. A més, afegeix que un dels magistrats, José Luis Requero, va escriure l’endemà de la sentència contra Delgado un article al diari La Razón on afirmava que l Tribunal Constitucional i a la fiscalia general de l’Estat estaven “apessebrats”.

És per això que demana que el seu cas sigui revisat per altres magistrats que no tinguin pronunciaments o referències contra ell. De fet, l’única magistrada de la secció quarta de la sala Contenciosa Administrativa del Suprem que no ha estat recusada per García Ortíz és Pilar Teso, que hi ha entrat fa poc en substitució de Celsa Pico, que s’ha jubilat.

Petició de cessament

El Senat ha reprovat García Ortíz i n’ha exigit al govern “el cessament immediat” com a fiscal general de l’Estat.

El plenari ha aprovat una moció del PP, que té majoria a la cambra alta espanyola, en la que insta el govern a proposar la destitució del cap de la fiscalia per l’“incompliment de les seves funcions i designar-ne un de nou”. El text ha rebut 144 vots a favor –del PP i Vox–, 97 en contra del PSOE i l’Esquerra Confederal i 19 abstencions, totes de socis del govern de Pedro Sánchez, com ERC, Junts, PNB i EH Bildu.

Els populars han incidit en els motius que la majoria conservadora del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) –amb el mandat caducat des de fa més de cinc anys– va esgrimir per considerar García Ortíz “no idoni” per al càrrec, una cosa que no havia passat mai en democràcia.

També han al·legat que si el fiscal general tingués “la més mínima dignitat hauria dimitit ahir mateix” després de la “nova clatellada” del Tribunal Suprem en tombar-li el nomenament de Delgado com a fiscal de Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica.

També han al·ludit a la investigació oberta pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid contra dos fiscals per presumpta revelació de secrets en el cas que afecta l’empresari Alberto González Amador, parella de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

La portaveu del PSOE al Senat, Esther Peña, ha replicat al PP que, en comptes de reprovar, “compleixi” la Constitució. La senadora socialista ha recordat als populars que el CGPJ està bloquejat des de fa 1.977 dies i això és fer “trampes als espanyols” i incomplir al Carta Magna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
AFGANISTAN

Estat Islàmic reivindica l'atac en què van morir els turistes catalans

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA