Política

Guerra a Europa

Biden i Macron prometen mantenir el suport a Ucraïna en l’aniversari del Dia D

El president nord-americà avisa que si Kíiv cau sota el “jou rus”, Europa també ho farà

Zelenski reivindica que els aliats de la Segona Guerra Mundial van “defensar la llibertat d’Europa” i que “els ucraïnesos fan ara el mateix”

El conflicte a l’est d’Europa ha marcat aquest dijous la commemoració del 80è aniversari del Dia D, l’operació militar que va inclinar definitivament la balança de la Segona Guerra Mundial a favor dels aliats.

En el seu discurs al cementiri nord-americà Colleville sur Mer, al costat de la platja Omaha, el president dels Estats Units (EUA), Joe Biden, ha advocat per continuar ajudant Ucraïna a defensar-se de Rússia. “No donarem l’esquena a Ucraïna. Si ho fem, Ucraïna caurà sota el jou rus i després també caurà Europa”, ha advertit.

Biden ha recordat que amb el desembarcament de Normandia els aliats van demostrar que “la llibertat és més forta que la tirania”. “No podem inclinar-nos davant els dictadors”, ha reblat.

El mandatari nord-americà ha afegit que el Dia D també va demostrar la vàlua de “la unitat infrangible dels aliats” i ha reivindicat que “la capacitat única dels Estats Units per unir les nacions és una de les nostres principals fortaleses”. Biden ha alertat que “la democràcia està més amenaçada que mai” i ha avisat que “l’aïllacionisme no és la resposta”: “No era la resposta fa 80 anys i no ho és ara”.

En la mateixa línia, el president francès, Emmanuel Macron, ha agraït al poble ucraïnès la seva “valentia” i “amor a la llibertat”, i ha assegurat que els aliats de Kíiv mantindran el seu suport “perquè la llibertat és un combat de cada dia”.

En un discurs al cementir britànic de Vers sur Mer, el monarca del Regne Unit, Carles III, ha fet una crida a les “nacions lliures” perquè es mantinguin unides “enfront la tirania”.

A l’arribada a Normandia, Zelenski ha dit que els aliats de la Segona Guerra Mundial van “defensar la llibertat d’Europa” i que “els ucraïnesos fan ara el mateix”. “La unitat va prevaler aleshores i la unitat vertadera pot prevaldre avui”, ha afirmat a través de les seves xarxes socials.

En arribar aquest dijous a Normandia, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha destacat la importància de la unitat entre els qui “respecten els valors humans i la vida”. Zelenski ha rememorat que a la Segona Guerra Mundial “els aliats van defensar la llibertat d’Europa” i “els ucraïnesos fan ara el mateix”. “La unitat va prevaldre aleshores i la veritable unitat pot prevaldre avui”, ha escrit Zelenski a les seves xarxes socials.

La gran absent de la jornada ha estat Rússia, que no ha estat convidada per França a les commemoracions del desembarcament de Normandia, cosa que sí que ha fet altres anys. En canvi, sí que han estat convidats als actes els representants de països aleshores enemics, com el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president italià, Sergio Mattarella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa
Política

ERC i Som Vilafant reclamen un ple perquè el govern reti comptes

VILAFANT
Estat espanyol

L'executiu inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Franco

barcelona
àsia

Putin visita el Vietnam per sumar suports i "trencar" l’aïllament

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona